Zelf beleggen: ultieme tips voor een hoog rendement

Is vrijheid en controle belangrijk voor u, wilt u geld besparen en wilt u dus graag zelf beleggen, zonder financieel adviseur of consultant? Dat kan. Het is dan wel aangewezen om op bepaalde zaken te letten, zodat u geen fouten maakt. In dit artikel voorzien wij u van de ultieme tips voor een goede start.

Het eerste wat u nodig heeft is een bank of broker. Bekende online brokers zijn DEGIRO of Binckbank. U kan ook bij een bank beleggen, bijvoorbeeld Argenta. Doe hier onze vergelijkingstest om te zien welke brokers of banken het best bij u passen.

Wat heeft u nodig om zelfstandig te beleggen?

Bij zelf beleggen bepaalt u zelf uw beleggingsstrategie. U heeft de touwtjes in handen en beheert uw beleggingsportefeuille. Het is aan u om te bepalen welke beleggingen u maakt en wanneer u aandelen koopt of verkoopt. Behalve de juiste broker of bank heeft u een aantal persoonlijke eigenschappen nodig:

  • U heeft kennis van beleggen
  • U kan eigen onderzoek doen en uw eigen investeringsplan samenstellen
  • U bent op de hoogte van het laatste financiële nieuws en vind het leuk om hiermee bezig te zijn
  • U heeft genoeg tijd om te beleggen
  • U begrijpt welke kosten er bij zelf beleggen komen kijken
  • U bent in staat om regelmatig uw beleggingen te monitoren en te beheren
  • U weet hoe uw emoties uw beslissingen niet negatief beïnvloeden

Voordelen en nadelen van zelf beleggen

Aan zelf beleggen zitten zowel voor- als nadelen. Hier volgen er enkele.

Voordelen

  1. U heeft zelf controle over uw beleggingsbeslissingen. Wilt u in duurzame beleggingen investeren? Dan weet u zeker dat uw kapitaal wordt gebruikt voor groene investeringen.
  2. Kosten kunnen lager uitvallen wanneer u door goed onderzoek te doen en brokers te vergelijken de goedkoopste broker kan vinden. U betaalt niet extra voor financieel advies.
  3. Online beleggen via apps is gemakkelijk en snel. U heeft op uw smartphone direct inzicht in en controle over uw beleggingen.

Nadelen

  1. U krijgt geen financieel advies. U moet zelf uw onderzoek doen, beslissingen maken en uw beleggingen in de gaten houden. Dit kost tijd en energie. Ook kan het lastig zijn om uw beslissingen niet te laten beïnvloeden door uw emoties.
  2. Met name als u nog niet voldoende kennis van beleggen heeft, is het gemakkelijk om kostbare fouten te maken. Online beleggen gaat snel, maar het nadeel daarvan is dat u ook snel een verkeerde beslissing kunt maken.
  3. Er is een risico dat u te (of te weinig) belegt en dat u wordt verrast door hogere kosten dan verwacht.

Waar moet u op letten wanneer u zelf aan het beleggen gaat?

Waar moet u op letten wanneer u begint met beleggen? Onderstaand leest u verscheidene tips.
1. Denk lange termijn, niet korte termijn
Laat paniek of hebzucht niet uw beslissingen bepalen. Onthoud dat het een sprint is en geen marathon. Zelfs de meest ervaren beleggers kunnen hun emoties soms niet onder controle houden. Houd uw hoofd koel en heb geduld.

2. Doe uitgebreid onderzoek
Vooral beginnende beleggers lopen het risico om ergens in te beleggen wat ze niet verstaan. Hierdoor nemen ze meer risico dan ze zouden willen. Dit geldt soms ook voor ervaren beleggers. Uw succes hangt grotendeels af van de mate waarin u onderzoek doet naar de financiële positie van een bedrijf (lees jaar- en kwartaalverslagen), naar de leidinggevenden, naar dividenden, etc. Dit geeft u het nodige inzicht om de juiste beslissingen te maken.

3. Weet waar u in wilt beleggen
Geen idee waar u in wilt beleggen? Dan wordt het moeilijk om rendement op te bouwen! Gelukkig zijn er genoeg manieren om u te inspireren. Bekijk nieuwsbronnen online of lees de financiële secties van dagbladen. Praat met bekenden uit uw eigen cirkel die verstand van beleggen hebben. Laat u (gratis) adviseren door mensen die kennis van zaken hebben.

4. Zorg voor online veiligheid
Zoals bij elke online transactie is cyberveiligheid van cruciaal belang. Sommige apps en wallets (een aantal jaar geleden was dat bijvoorbeeld Exodus) zijn gevoelig voor hackers. Schrijf uw wachtwoorden op papier op en sla ze niet op de computer of uw telefoon op. Beveilig uw bankgegevens, gebruik geen openbare wifi-netwerken en zorg voor uitstekende wachtwoorden.

Hier zijn wat meer algemene tips om uzelf online te beschermen:

  • Gebruik een uniek wachtwoord voor elke website.
  • Kies een sterk wachtwoord. Gebruik meerdere verschillende cijfers, leestekens of gebruik een ‘wachtzin'.
  • Gebruik een VPN of wachtwoordbeheerder. Een VPN versleutelt uw gegevens en beschermt u tegen hackers. Een wachtwoordbeheerder kan uw wachtwoorden beschermd en versleuteld opslaan. Ook raakt u uw wachtwoorden minder snel kwijt.
  • Verstrek nooit uw bankgegevens per e-mail. Banken en andere financiële instellingen zullen u nooit om uw gegevens per e-mail of via sociale media vragen.
  • Staat er een slotje in de adresbalk? Dat is goed; dit geeft aan dat de website veilig is.
  • Download het meest recente antivirusprogramma en anti-malwaresoftware.
  • Als u een website bezoekt, let dan goed op of u het juiste adres in heeft getypt. Anders zou het kunnen dat u op een phishingwebsite terecht komt. Als u dan uw gegevens zou invoeren, dan belanden deze bij de eigenaren (cybercriminelen) van die website.
  • Klopt het e-mailadres van de bij u bekende instelling, broker of andere organisatie niet? Of ziet het er vreemd uit? Antwoord dan nooit.

5. Kies een belegging die bij u past
Laat u niet beïnvloeden door trends en hypes. Het is gemakkelijk om mee te gaan in de hype. Maar onthoud dat het nieuwste populaire aandeel wellicht wel geschikt is voor uw vriend of buurman, maar niet per se voor u. Investeer uw geld enkel in zaken waar u zelf ook in gelooft en kies een belegging die bij u past.

Zelf beleggen met de beste broker

BrokerTarieven biedt een efficiënt vergelijkingsmiddel aan, waarmee u de meest geschikte broker of bank vindt om zelf te gaan beleggen. Onze Vergelijker adviseert enkel betrouwbare brokers, dus u hoeft u geen zorgen te maken over vergunningen of het gebrek daaraan. Alle geschikte brokers worden voor u op een rijtje gezet. Zo kunt u zelf de beste keuze maken.

Plaats een reactie