Welke brokers bieden een gratis oefenaccount voor beleggen aan?

Uw kapitaal beleggen is een slimme manier om rendement op te bouwen, zeker nu spaarrentes zowat op nul staan. Vandaag is het erg simpel om te beginnen met beleggen. U opent een account bij een broker die het best bij u en uw situatie past, en u kan aan de slag. Wij raden aan om eerst gratis te oefenen met beleggen, zodat u goed voorbereid de beurs op gaat. Dit kan met een gratis oefenaccount (demo account).

Hoe werkt een gratis oefenaccount voor beleggen?

Een oefenaccount is een soort handelssimulator, waarmee u kan oefenen met verscheidene beleggingsinstrumenten, zoals aandelen, futures, opties en ETF’s. Er komt hierbij geen echt geld aan te pas. Zo kunt u ervaring opbouwen zonder kapitaal te riskeren.

Voordelen van fictief beleggen

Met een gratis oefenaccount voor beleggen leert u om strategieën te ontwikkelen en vertrouwd te geraken met hoe de beurs werkt. Ook is het een goede manier om diverse brokers en platformen te gebruiken.

 • U leert hoe verscheidene beleggingsinstrumenten werken: Het verhandelen van geld gaat heel anders dan bijvoorbeeld het verhandelen van grondstoffen.
 • U doet ervaring op: Voordat u echt kapitaal riskeert, kunt u oefenen met het openen en sluiten van posities, evenals het toepassen van stops en limieten. Ook kunt u de marginvereisten bekijken, en de winst en het verlies bijhouden.
 • U leert hoe u grafieken moet interpreteren en gebruiken: U kan technische indicatoren testen en patronen identificeren.
 • U kan prestaties uit het verleden analyseren: Zo kunt u fouten corrigeren en uw strategie aanscherpen voordat u echt kapitaal gebruikt.
 • U leert hoe u informatie uit RSS feeds en marktgegevens kunt interpreteren en gebruiken.

En er zijn nog meer voordelen van fictief beleggen:

 • U riskeert niets: Het geld waarmee u handelt is fictief. Zo kunt u gratis oefenen op de beurs en tegelijkertijd geld sparen om later een echt account te openen.
 • U leert omgaan met koersschommelingen: De beste manier om koersschommelingen en volatiele markten te leren managen is door het zelf te ervaren.
 • U kan verscheidene brokers en platformen uitproberen: Nadat u met onze Vergelijker heeft gekeken welke brokers bij u passen, kunt u ze zelf gaan uitproberen met hun gratis oefenaccounts. Scroll omlaag voor een overzicht van brokers en banken met demorekeningen.

Nadelen van demorekeningen

Uiteraard zijn er ook nadelen aan fictieve accounts. De grootste is dat u uw vermogen niet opbouwt! Wat u aan fictief geld verdient, moet u ook opnieuw ‘teruggeven’. Ook zijn er een aantal dingen waarmee u rekening moet houden wanneer u echt gaat beleggen.

 • Demorekeningen bieden vaak een betere uitvoering dan de echte accounts. Dit komt vermits ze zo ‘perfect’ werken dat er geen ruimte is voor verschillen tussen de verwachte en daadwerkelijke prijs. Op de echte beurs kan er sprake zijn van slippage.
 • Doordat u met een fictief account handelt, kan het zijn dat u gemakkelijk denkt over de risico’s die gepaard gaan met beleggen. Houd hier rekening mee wanneer u echt gaat beleggen.
 • Demorekeningen geven u niet de angst, hoop en hebzucht die beleggers ervaren. Ook deze emoties zijn belangrijk om te leren beheersen en een fictief account is daar minder geschikt voor.

Brokers en banken met gratis oefenaccounts

Welke brokers en banken bieden het gratis oefenaccount voor beleggen? brokers en banken bieden gratis demorekeningen, maar onthoud dat u eerst moet uitvinden welke broker het best bij u en uw situatie past. Wilt u beleggen bij een online broker of een bank? Bekijk ons artikel over het verschil tussen online brokers en banken om uit te vinden wat voor u werkt.
Een selectie uit de brokers en banken met gratis demorekeningen:

 • Saxo Bank: Bij Saxo Bank kunt u 20 dagen lang het platform (SaxoTrader) gebruiken met een demorekening.
 • Binck Bank: Binck Bank biedt een ‘schaduwportefeuille’ waarmee u als beginnende belegger kunt oefenen met een fictieve portefeuille.
 • Lynx: Bij Lynx kunt u een demorekening openen die gekoppeld is aan uw hoofdrekening.

Welke online broker is de beste?

Een goede online broker moet een eerlijke vergoeding bieden en een goede veiligheidsscore hebben. Ook moet het gemakkelijk zijn om een rekening te openen en geld te storten. Een groot aanbod aan producten is belangrijk, evenals een goed werkend platform en software.

Ook dient u te kijken wat voor beleggingsgedrag u heeft of verwacht te hebben. Wilt u frequent beleggen, meer risico’s nemen of heeft u de tijd om vermogen op te bouwen? Dit kunt u uiteraard ook analyseren tijdens het gratis oefenen met de demo-accounts. Afhankelijk van uw situatie vindt u daarna de juiste broker voor u. Gebruik onze Vergelijker om nu te beginnen.

Plaats een reactie