Waarom beleggen in waarde-aandelen?

U kunt aandelen indelen in waarde-aandelen en groeiaandelen. Wat is het verschil tussen deze twee categorieën? En waarom zou u beleggen in waarde-aandelen? We leggen het u in dit artikel uit.

Of u nu in waarde-aandelen of groeiaandelen wilt beleggen, u heeft een goede broker nodig. Deze vindt u gemakkelijk met onze online Vergelijker.
Lees hier meer over hoe veilig uw geld is bij verscheidene brokers.

Wat zijn waarde-aandelen?

Voor het artikel gebruiken we de definitie van waarde-aandelen zoals deze in indexen en vergelijkende studies wordt gebruikt. Dit betekent dat we waarde-aandelen zien als aandelen met een goedkope koerswinst en of koersboekwaarde.

Op Chess Capital vind u een goede uitleg over het verschil tussen de zogenaamde waarde-aandelen volgens bovenstaande definitie en het echte waardebeleggen.

Verschil waarde-aandelen en groeiaandelen

Tegenover waarde-aandelen staan groeiaandelen. Dit zijn aandelen die in relatief korte tijd een aanzienlijke groei meemaken. Bijvoorbeeld de aandelen van Tesla, Fitbit of Amazon. Deze aandelen stijgen soms snel in korte tijd.

Waarom investeren in waarde-aandelen?

Beleggers die investeren in waarde-aandelen doen dit met verscheidene redenen. Hier volgen er enkele.

1. Waarde-aandelen zijn goedkoper dan groeiaandelen

Waarde-aandelen zijn goedkoper dan groeiaandelen. Het doel van een waarde-belegger is om het ultieme koopje te vinden. Hij zoekt naar een aandeel waar de vraag (tijdelijk) naar is verlaagd – en dus ook de prijs.

Soms maakt een onderneming of een sector moeilijke tijden door als gevolg van een fluctuerend of een slecht kwartaalresultaat, wat een negatieve invloed heeft op de koers van de aandelen op korte termijn. In dat geval gaat de waarde-belegger op zoek naar een goede deal. Tegelijkertijd let hij wel op de resultaten van het bijbehorende bedrijf. Soms is het zo dat een aandeel in prijs is gezakt, ook al doet het bedrijf het goed.
Waarde-beleggers doen dus zelf onderzoek naar een bedrijf en profiteren van paniekmomenten of andere gebeurtenissen die tot een daling in de prijs leiden. Uiteraard doen ze dit met de verwachting dat de aandelen meer waard worden in de toekomst.

2. Waarde-aandelen kunnen tegen een stootje

Waarde-aandelen zijn de favoriet van defensieve beleggers. Dit soort aandelen fluctueren niet veel: ook als de beurscijfers dalen zullen waarde-aandelen minder dalen dan groeiaandelen. Het kan dus ook een goede manier zijn om uw portefeuille te diversifiëren en uzelf te beschermen tegen de gevolgen van een eventuele beurscrash.

Waar let u op bij het vinden van de beste waarde-aandelen?

Hoe weet u of het om een groeiaandeel of een waarde-aandeel gaat? Er zijn geen regels waaraan u kan zien in welke categorie een aandeel valt. Wel kan er onderscheid worden gemaakt door naar de verleden en verwachte winstgroei te kijken en naar de snelheid waarmee de inkomsten van een bedrijf stijgen. Zo kunt u zien of het om een groeiaandeel gaat. Voor waarde-aandelen zijn de hoogte van het dividendrendement, de koers/winstverhouding en de koers-/boekwaardeverhouding per aandeel van een bedrijf de belangrijkste punten.

Hier zijn enkele zaken waar u naar dient te kijken bij het vinden van een waarde-aandeel:

 • Zijn de activiteiten van het bedrijf winstgevend op de lange termijn?
 • Kunnen de aandelen tegen een lagere prijs worden gekocht?
 • Heeft het aandeel een lage koers-boekwaarde en/of koers-winstverhouding?
 • Heeft het aandeel een hoog dividendrendement?

Welk soort aandeel levert het meest op?

Als we kijken hoe groeiaandelen het doen tegenover waarde-aandelen, dan zijn er altijd afwisselende perioden waarin de ene categorie beter presteert dan de andere. Hoewel waarde-aandelen vooral bij een beleggingsstrategie voor de lange termijn passen, raden deskundigen aan om een combinatie van beide aan te houden.
Wilt u weten waarin u moet beleggen? Kijk dan welke aandelen uw portefeuille het best aanvullen. Zo bieden waarde-aandelen beleggers meer bescherming tijdens koersdalingen. Groeiaandelen kunnen veel rendement bieden tijdens bullmarkets.

Voor- en nadelen van een waarde-aandeel

Onderstaand leest u de belangrijke voor- en nadelen van waarde-aandelen. Zo kunt u een bewuste keuze maken over uw strategie en zo een keuze maakt over het opstellen van uw portfolio.

Voordelen van een waarde-aandeel

 • Een waarde-aandeel vermindert de kans op grote verliezen door de relatieve stabiliteit en veiligheid die deze biedt.
 • Een waarde-belegger hoeft de massa niet te volgen en kan beslissingen maken die zijn gebaseerd op gedegen onderzoek.
 • Een waarde-aandeel kan stabiele, consistente rendementen opleveren.

Nadelen van een waarde-aandeel

 • Als er een daling is, dan kan het aandeel zoveel in waarde zakken dat het onder de intrinsieke waarde valt.
 • De intrinsieke waarde is subjectief. Analisten kunnen verscheidene waardes aan een bedrijf toekennen.
 • Een waarde-aandeel kan lagere rendementen op een jaarlijkse basis opleveren dan een groeiaandeel.

Waarde-aandelen en groeiaandelen combineren

Wanneer u heeft besloten om uw portefeuille samen te stellen met zowel waarde-aandelen als groeiaandelen, is het belangrijk om te weten hoe u de juiste groeiaandelen uitzoekt. Hierbij dient u naar de volgende zaken te kijken:

 • Is het bedrijf in staat om sneller te groeien dan haar concurrenten?
 • Is het bedrijf actief in een snel groeiende industrie? Bijvoorbeeld technologie of farmaceutica.
 • Vindt u het goed dat uw rendement voortkomt uit winsten in plaats van dividenden?
 • Kan het groeiaandeel bovengemiddelde waardes behalen?

De beslissing om te beleggen in groei- of waarde-aandelen hangt uiteindelijk af van de voorkeur van de belegger. Hoeveel risico bent u bereid te nemen? Wat zijn uw doelen en wat is uw tijdshorizon? De groei of waarde hangt uiteraard ook voor een groot deel af van hoe de beurs het op dat moment doet.
Lees hier meer over hoe u de perfecte beleggingsportefeuille samenstelt.

Begin nu met beleggen en vind de juiste broker

Heeft u een beslissing gemaakt? Dan is de volgende stap het vinden van de juiste broker. Niet alle brokers zijn hetzelfde. Sommige bieden bepaalde effecten niet aan of hebben hogere kosten. Daarom bieden wij een handige Vergelijker waarmee u een goede broker vindt die bij u past.

Plaats een reactie