Waarin beleggen

Als u begint met beleggen, kan het lastig zijn om te weten waarin te beleggen. Het internet staat bomvol informatie over investeren. Dit kan nogal overweldigend zijn. Daarom bevat dit artikel een helder overzicht van de beste instrumenten waarin u kan beleggen. Zo gaat u als beginner goed aan de slag met het opbouwen van uw kapitaal.

Stap 1: Bepaal eerst uw doelstellingen

U dient te bepalen wat uw doel is, zodat u duidelijk kunt zien met welk beleggingsinstrument u uw doel het snelst en veiligst kunt bereiken.

U hoeft geen groot kapitaal te hebben om te beginnen. Zelfs met €50 per maand kunt u al beginnen met beleggen. Onthoud dat beleggen geen manier is om snel rijk te worden. U kan beleggen wel zien als manier waarop u uw kapitaal langzaamaan kunt laten groeien. Ja, er zijn ook snellere manieren, maar die gaan gepaard met hoge risico’s.

Stap 2: Kies het juiste beleggingsinstrument uit voor u

Iedereen heeft zo zijn eigen doel. Bepaal wat bij uw persoonlijkheid, rendementsverwachting, doelen, situatie en financiële ruimte past. Zodra u een besluit heeft genomen, gaat u op zoek naar de beste broker voor uw situatie.

Aandelen (delen van een bedrijf)

Het meest gebruikte beleggingsinstrument is de beurs. Wanneer u een aandeel koopt, bezit u een klein deel van het bedrijf dat u heeft gekocht. Dit betekent dat als het bedrijf winst maakt, u een deel van die winst in dividend krijgt uitgekeerd op basis van hoeveel aandelen u bezit. De prijs van uw aandelen stijgt naarmate de waarde van het bedrijf stijgt. Zo kunt u na verloop van tijd uw aandelen verkopen en winst daarop maken.

Obligaties (geldleningen)

Als u een obligatie koopt, leent u geld uit aan een bedrijf of aan de overheid. Dit kan de Nederlandse overheid zijn, maar het is ook mogelijk om buitenlandse obligaties te kopen.

Het bedrijf of de overheidsinstantie waarvan u de obligatie heeft gekocht, betaalt u voor een bepaalde periode rente over de lening. Dit is vastgelegd in een contract. Elke obligatie heeft zijn eigen looptijd, rente, risico en prijs. Obligaties worden gezien als een veiliger beleggingsinstrument dan aandelen, al hoeft dit niet altijd zo te zijn. Er zijn risicovolle obligaties en aandelen met minder risico. Hoe meer risico een beleggingsinstrument geeft, hoe hoger het potentieel op rendement.

Spaarrekeningen

Van de spaarrekening heeft u al gehoord. Hoewel dit de minst riskante manier is om uw geld in te beleggen, is het ook de minst rendabele manier. Een aantal jaar geleden stond de rente nog redelijk hoog, maar daar is op dit moment geen sprake van. Rentepercentages zijn zo laag als 0,10% gedaald. Bij grote bedragen moet u zelfs betalen (zie de Nederlandse banken). Dit wordt een negatieve spaarrente genoemd. Spaarrekeningen zijn uiteraard nog steeds handig voor het vasthouden van bedragen voor noodgevallen of om later mee te beleggen.

Beleggingsfondsen

Met een fonds koopt u in één keer een mandje met aandelen, obligaties en/of beleggingen in vastgoed. Deze effecten worden meestal uitgekozen en beheerd door een beheerder van een beleggingsfonds. Doordat een beleggingsfonds actief moet worden beheerd (ze moeten handelen, onderzoek doen, etc.) rekenen de beheerders een vergoeding. Deze kosten kunnen hoog oplopen.

Grondstoffen

Bij grondstoffen kunt u aan goud of zilver denken. Deze heeft u fysiek in uw bezit en kunt u gebruiken om geld mee te lenen als u in financiële nood zit. U leent het goud dan uit als onderpand aan een pandjeshuis.

Enkele tips voor beginnende beleggers

De beste tip voor beginnende beleggers is om zoveel mogelijk te leren over hoe beleggen werkt. Als uw financiële managementvaardigheden nog niet goed zijn ontwikkeld, is het zaak daar eerst aandacht aan te besteden. Om te beleggen heeft u kapitaal nodig dat u kan missen. Heeft u dat niet, dan raden wij aan dat eerst op punt te stellen.

Ook zijn er nog enkele andere tips voor vermogensopbouw:

  • Houd beleggen zo simpel mogelijk. Investeer niet in dingen die u niet begrijpt.
  • Kies de juiste activaspreiding: de totale mix van aandelen, obligaties en contanten die u in uw portefeuille aanhoudt.
  • Creëer een automatisch beleggingsplan. Zo voorkomt u foute beslissingen op basis van uw emoties, zoals wanneer u verkoopt tijdens een daling van de beurs.
  • Doe gedegen onderzoek naar een bedrijf waarvan u aandelen wilt kopen. Krijg een idee van hoe het bedrijf in de toekomst zal presteren, door wie het gerund wordt en hoe sterk de concurrentiepositie is.

Ga direct aan de slag: vergelijk de beste brokers

Weet u wat uw doelen zijn en welke beleggingsstrategie u het meest aanspreekt? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een online broker of bank. Bekijk welke broker bij u en uw situatie past met onze handige vergelijking tool.Lees ook ons artikel over het verschil tussen beleggen bij een bank of online broker.

Plaats een reactie