Verschil actief beleggen en passief beleggen

Vraagt u zich af wat het verschil tussen actief beleggen en passief beleggen is? En welke vorm van beleggen het best bij u past? In dit artikel vertellen we alles wat u moet weten, zodat u een gedegen beslissing kunt nemen en de juiste broker kunt vinden.

Wat is actief beleggen?

Zoals de naam al aangeeft, is actief beleggen een beleggingsstrategie waarbij actief wordt gehandeld. Actief beleggen kent hogere risico’s, maar ook hogere rendementen. Het doel is om op korte termijn een hoger rendement te behalen dan de marktindex. Actieve beleggers houden altijd de koers in de gaten, zodat ze de beurs kunnen ‘verslaan’. Dit doen ze door vaak te kopen en te verkopen: de zogenaamde daghandel.

Actief beheerde fondsen hebben daarom een groot aantal financiële medewerkers en analisten in dienst, die voortdurend in de opnieuw zijn met het volgen van het nieuws en de laatste ontwikkelingen, en met het opstellen van analyses. Uiteraard kost dit geld, daarom zijn actief beheerde beleggingsinstrumenten duurder dan passieve beleggingsinstrumenten.

Voorbeeld van actief beleggen

Een goed voorbeeld zijn de aandelen van video conferencing bedrijf Zoom, die vanaf maart/april 2020 flink werden aangeschaft naar aanleiding van de coronacrisis en de toename in het op afstand werken. Vanaf half oktober 2020 is de koersstijging naar beneden aan het gaan, vermits mensen opnieuw meer naar kantoor gaan.

Wat is passief beleggen?

Passief beleggen doelt op fondsen die zelf niet aan ‘stock picking’ of asset allocatie doen, maar de index volgen. Zonder onderzoek te doen, kopen passieve beleggers wat er in een index komt en verkopen ze wat uit een index valt (deze indexen worden meestal één tot twee keer per jaar opnieuw gewogen, wat maakt dat er in deze passieve fondsen vaak maar een handvol transacties worden gedaan per jaar).

Volgens topbelegger Warren Buffett is voor de meeste mensen beleggen in een passief indexfonds een van de betere oplossingen. Het heeft een lager risico dan actief beleggen en is een betaalbare manier van beleggen. U kunt al met een lager bedrag aan de slag en u neemt weinig risico. Zeker wanneer u geen grote eerste inleg hebt en toch een begin wil maken met beleggen is dit dus een goede optie.

Voorbeeld van passief beleggen

Een voorbeeld van een passieve belegging is een aandeel in een indexfonds, zoals de S&P 500, AEX Index of de Dow Jones. Wanneer u een indexfonds koopt, heeft u geen losse effecten, maar investeert u in een hele beursindex. Zodra de beursindex stijgt of daalt met bijvoorbeeld 2%, stijgt of daalt ook uw indexbelegging met 2%. U kan via een indexfonds eveneens in obligaties, grondstoffen en vastgoed beleggen.
Lees hier meer over indexbeleggen.

Voor- en nadelen van actief beleggen

Beide beleggingsstrategieën hebben zijn eigen voor- en nadelen. Enkele voordelen van actief beleggen zijn:

  • Flexibiliteit: actieve beleggers zijn niet verplicht om specifieke aandelen of obligaties aan te houden.
  • Actief risicobeheer: u heeft de mogelijkheid om uw aandeel te verkopen als bedrijven of sectoren het minder goed dreigen te gaan doen.
  • Hedging: u kan hedging gebruiken om uzelf in te dekken tegen tijdelijke koersdalingen, door eventueel short te gaan.

Enkele nadelen zijn:

  • Menselijke fouten: gebruikt u een vermogensbeheerder, dan moet u begrijpen dat deze een fout zou kunnen maken. Hij of zij kiest bijvoorbeeld een slecht aandeel uit waardoor de waarde van uw portefeuille daalt.
  • Hoge kosten: actief beheerde fondsen hebben hoge kosten, die tussen de 0,5% en zelfs 2% per jaar. Dit kan u veel van uw rendement kosten. Lees ons artikel voor meer informatie over hoe u hoge transactiekosten kunt vermijden.

Voor- en nadelen van passief beleggen

Passief beleggen heeft voor de meeste beleggers grote voordelen. De belangrijkste voordelen van passief beleggen leest u in onderstaande punten.

  • Lage kosten: de effecten in de index behoeven geen analyse. Er hoeft dus niet met een team van analisten en experten te hoeven gewerkt. Dat bespaart veel kosten.
  • Goede resultaten op lange termijn: hoewel in het verleden behaalde resultaten geen garantie geven voor de toekomst, laten afgelopen ontwikkelingen zien dat als u bereid bent om aandelen voor een lange periode (bijvoorbeeld 15 jaar) vast te houden, er een grote kans is op goede resultaten.
  • Eenvoud en diversiteit: met een passieve belegging belegt u in gediversifieerde producten, zoals ETF’s. Hierdoor neemt het potentiële risico van beleggen af. Ook hoeft u minder onderzoek te doen naar een specifiek bedrijf, want u belegt in de hele markt, in plaats van in een enkel bedrijf.

Ook zijn er nadelen aan passief beleggen.

  • Risico op concentratie: een van de nadelen van passief beleggen is het risico op concentratie. Als de prijs van een aandeel stijgt, neemt het gewicht van dat aandeel in de index toe. Hierdoor verkrijgen bepaalde aandelen of sectoren een overgewicht. Dit kan snel veranderen door ontwikkelingen op de markt. Passieve beleggers hebben geen mogelijkheid om hierop in te spelen.

Welke strategie kiest u?

Het is aan u om te besluiten welke strategie u wilt inzetten. Wat zijn uw doelstellingen: wilt u op korte of op lange termijn rendement opbouwen? Welk risico neemt u? Hoe groot is uw startkapitaal? Dit zijn allemaal vragen die u moet beantwoorden zodat u een geschikte beleggingsstrategie kunt uitkiezen. Uiteraard is een combinatie van passief en actief beleggen ook een optie. Lees hier meer tips voor het maken van de beste beleggingen.

Wat u ook kiest, lees u goed in. Hoe meer u leert, hoe groter de kans is dat u beginnersfouten kunt voorkomen en verliezen vermijdt. Leer hoe u de grafieken moet lezen en leer hoe de beurs werkt. Bij sommige brokers kunt een gratis oefenaccount gebruiken. Zo riskeert u niets en kunt u diverse brokers en platformen uitproberen. Bovendien komt u er dan achter of u liever actief of passief wilt beleggen. Bekijk welke brokers een gratis oefenaccount aanbieden.

Vind de beste broker voor uw favoriete beleggingsstrategie

Of u nu voor een combinatie van beide strategieën gaat of voor één strategie kiest, u wilt uiteraard wel een broker vinden die bij u past. Niet alle brokers bieden dezelfde beleggingsinstrumenten aan. Bovendien verschillen de kosten per broker. Om u tijd, geld en energie te besparen, bieden wij u een Vergelijker aan waarmee u snel en efficiënt de juiste broker vindt.

Plaats een reactie