Transactiekosten zijn moordend voor uw rendement

Bij beleggen heeft u altijd te maken met transactiekosten. Maar hoeveel die kosten zijn, dat ligt aan hoe vaak u handelt, hoeveel u belegt, welke broker u hebt en in welke markt u belegt. In dit artikel leest u hoe u dure – en zelfs dubbele – transactiekosten kunt vermijden.

Transactiekosten en andere kosten van beleggen

Wanneer u wilt beleggen, krijgt u te maken met verscheidene kosten. Zo zijn er onder andere de:

  • Basisfee (soms per kwartaal),
  • Servicefee (percentage over uw belegd vermogen)
  • Valutakosten (kosten voor het omwisselen van euro’s naar buitenlandse valuta
  • Bewaarloon (voor het bewaren van effecten door de bank),
  • Inactivity fee (kosten wanneer u niet vaak genoeg handelt) en transactiekosten (per aan- of verkoop. Als u meer handelt, betaalt u ook meer).
  • Belastingen, stamp duties
  • Dividendinningskosten

Daarnaast maakt het uit of u in beleggingsfondsen of aandelen belegt. Als u voor het eerste kiest, dan moet u kosten betalen.

Wat zijn transactiekosten?

Transactiekosten zijn kosten die worden gemaakt bij het kopen of verkopen van een goed of dienst. Transactiekosten vertegenwoordigen de arbeid die nodig is om een product of dienst op de markt te brengen, waarbij bedrijven zich toeleggen op het faciliteren van uitwisselingen.

In financiële zin bevatten transactiekosten de commissies van de brokers en spreads, die het verschil vormen tussen de prijs die de dealer voor een effect (waardepapier) heeft betaald en de prijs die de koper betaalt. Vaak rekenen brokers of banken tussen de 0,5% en 1% (maar soms zelfs 2%!) aan transactiekosten.

Transactiekosten vermijden: Let op de dubbele kosten

Een belegger betaalt een steeds hoger bedrag aan kosten naar gelang het vermogen groter wordt. Dit komt vermits de kosten zijn gebaseerd op een percentage van de assets. Daarnaast zijn de kosten ook een aanslag op het rendement van de portefeuille. Dit komt vermits elke euro die naar de kosten gaat, er één minder is om in de portefeuille te beleggen.
Dus naast dat u potentieel duizenden aan euro’s betaalt aan vermijdbare kosten, verliest u ook een enorm potentieel rendement na verloop van tijd.
Volgens de Amerikaanse beleggingssite NerdWallet kunnen deze kosten enorm hoog oplopen.
Juist ook voor jongere mensen, de zogenaamde ‘millennials’, die nog alle tijd hebben: tijd waarin de transactiekosten flink kunnen toenemen. Zo analyseerde de site verscheidene scenario's en ontdekte bij één scenario dat slechts 1% aan transactiekosten een millennial tijdens 40 jaar meer dan $590.000 zou kunnen kosten aan opgeofferd rendement.

Hoge transactiekosten vermijden, hoe kunt u dat doen?

Om hoge transactiekosten te vermijden, is het belangrijk dat u kijkt naar hoeveel en hoe frequent u wilt beleggen. Daarnaast moet u zich goed verdiepen in de verscheidene banken en brokers, om zo de ideale broker voor uw situatie te vinden. Dit doet u gemakkelijk met onze vergelijker.

1. Ga bewust met uw transacties om

Transactiekosten moet u bij soorten beleggingen nu eenmaal betalen. Met name wanneer het op een transactie met een laag bedrag neerkomt. Probeer kritisch te blijven op het aantal transacties dat u doet. Zo houdt u de transactiekosten zo laag mogelijk.

2. Analyseer wat voor kosten u moet betalen en welk rendement u verwacht

Door te kijken naar hoeveel u moet betalen bij een bepaalde broker of bank per periode, krijgt u beter inzicht in uw rendement. Trek deze kosten van uw behaalde rendement af om achter uw daadwerkelijke rendement te geraken. Het is daarom belangrijk dat u bij een bank of broker belegt die dit duidelijk laat zien.

3. Vergelijk de (transactie)kosten van verscheidene brokers

Om hoge transactiekosten en een lager rendement te vermijden, is het evident dat u kijkt naar de beleggingsmiddelen van de bank of broker, hun adviezen en uw beleggingsprofiel. Vaak denken deze partijen meer aan hun eigen korte termijn belangen, dan aan uw lange termijn doelen. In wat voor soort beleggingen handelt u? Welke aanbieders zijn het voordeligst om deze producten bij te handelen?

Gebruik onze vergelijker om daar snel achter te geraken. Zo zijn online brokers vaak een stuk goedkoper dan banken.

Transactiekosten vermijden: een kwestie van goed vergelijken

Beleggers die goed letten op de transactiekosten en zich verdiepen in het vergelijken van verscheidene brokers, kunnen op lange termijn al snel duizenden euro’s besparen. De belegger moet goed nadenken over wat hij of zij aan een beleggingsdienst of -product hoopt te verdienen, en of dat voordeel de kosten waard zijn.
1% versus 0,5% lijkt wellicht niet vaak in de loop van een jaar. Maar als u wilt sparen voor uw pensioen, kan dit verschil betekenen dat u niet op 70-jarige leeftijd met pensioen gaat, maar op 73-jarige leeftijd. Dat is toch drie jaar van uw leven.

Plaats een reactie