Periodiek beleggen: voordelen en nadelen

Als u kapitaal wilt opbouwen, dan is het handig om periodiek te beleggen. Spaarrekeningen leveren nauwelijks meer rente op, en bovendien kan sparen u zelfs geld kosten. Zeker wanneer het grotere bedragen dan €20.000 betreft (van toepassing in Nederland, niet in België). In dit artikel lichten we toe wat periodiek beleggen inhoudt, en wat de voordelen en nadelen zijn.

Wat is periodiek beleggen?

Het betekent dat u automatisch een bedrag per maand belegt, gedurende een lange tijd. En dan hebben we het over enkele tot tientallen jaren. Elke maand, elk kwartaal, halfjaar of jaar (dat beslist uzelf) worden er voor u aandelen gekocht. Als de aandelen duur zijn, worden er minder aandelen gekocht. En als de aandelen goedkoper zijn, krijgt u allicht meer aandelen voor hetzelfde geld. Op die manier wordt het beleggingsrisico gespreid. Daarom is een ander woord voor periodiek beleggen ‘middelen’.

Dollar-cost averaging (middelen)

Aangezien periodiek beleggen gefocust is op de lange termijn, wordt u minder geraakt door beursschommelingen en kan de gemiddelde prijs van de gekochte aandelen gunstig uitpakken. Zeker in vergelijking met kortetermijn-beleggen. Dit wordt ‘dollar-cost averaging’ genoemd en is het voornaamste argument om periodiek te gaan beleggen.

Let op: u kan hiermee nog steeds beleggen in verscheidene markten, wat wij ook aanraden. Een gediversifieerde portefeuille (niet alleen verscheidene markten, maar ook verspreid over verscheidene landen) is een van de veiligere manieren van beleggen.

Hoe weet u of periodiek beleggen iets voor u is?

Periodiek beleggen of middelen is niet voor iedere belegger geschikt. Niet iedereen heeft interesse in deze manier van beleggen. Denkt u dus goed na over uw beleggingsstrategie en de frequentie waarmee u belegt.

Snel uw geld nodig?
Ook al lijkt periodiek beleggen een solide beleggingsstrategie, niet iedereen heeft interesse in langetermijn-beleggen. Als u bijvoorbeeld snel uw kapitaal wilt laten groeien vermits u over een aantal jaar een huis wilt kopen, is het beter om uw geld te sparen.

Of wilt u geleidelijk uw kapitaal opbouwen?
Maar als u alvast uw pensioen wilt opbouwen voor over 25 jaar en in staat bent om beursdalingen en -stijgingen te negeren, dan is periodiek beleggen een slimme zet. Uw geld wordt door inflatie steeds minder waard. Bovendien moet u in Nederland belasting betalen over uw kapitaal als dat groter is dan €20.000. Sparen kost u dus op geld! En de kosten kunnen hoog oplopen.

Voordelen van periodiek beleggen

Het is evident dat periodiek beleggen vele voordelen heeft. Welke dit zijn, leest u in onderstaande punten.

Automatisch beleggen
De kracht van deze beleggingsstrategie is dat u een vast bedrag per maand belegt en dat het proces geheel automatisch gaat. Hierdoor komt u niet in de verleiding uw geld uit te geven aan andere (wellicht niet nuttige) dingen.

U hoeft de beurs niet continu zelf te checken
U hoeft zelf niet de beurs in de gaten te houden, want uw geld wordt vanzelf voor u belegd. Bovendien toont onderzoek aan dat beleggers die dagelijks de prestaties van hun beleggingen checken en daardoor vaker kopen en verkopen, een minder goed rendement overhouden dan beleggers die hun kapitaal langzaam laten groeien op de lange termijn.

Emoties beïnvloeden uw strategie niet
Op de beurs laten we ons leiden door angst of hebzucht, en kopen of verkopen daardoor soms op het verkeerde moment. Emoties maken het zowat onmogelijk om rationeel te blijven. Vermits het proces bij periodiek beleggen automatisch loopt en u niet dagelijks de beursschommelingen in de gaten hoeft te houden, beïnvloeden emoties uw koopkeuzes niet.

Minder risico op slechte timing bij instappen
Het is lastig om te weten wanneer u precies moet investeren. Automatisch beleggen vermindert het risico op een slechte timing behoorlijk.

U kan flexibel blijven
Als u een keer geen surplus geld over heeft om te beleggen, dan kunt u gewoon besluiten om minder te beleggen. Andersom kunt u ook meer beleggen als u een meevaller heeft.

Periodiek beleggen kan al met kleine bedragen, zoals €50
Een groot voordeel van periodiek beleggen is dat u geen enorme bedragen hoeft te investeren. Zelfs al heeft u maar €50 per maand over, u kan dan alsnog beginnen met het opbouwen van uw kapitaal. Uiteraard koopt u met 50 euro minder effecten dan met €1000. Maar u heeft dan alvast een goede start gemaakt.

Geen transactiekosten
Vermits het automatisch gebeurt, betaalt u vaak geen transactiekosten. In ieder geval niet bij BinckBank of ABN AMRO. Bekijk altijd de voorwaarden per broker.

Nadelen van periodiek beleggen

Hoewel er voordelen zijn, zijn er uiteraard ook een aantal nadelen:
U bent lang bezig met het opbouwen van kapitaal. Het gaat om langetermijn-beleggen, wat inhoudt dat u geduld en tijd nodig heeft.
Hoewel er geen transactiekosten worden gerekend, zijn er wel beheerskosten die u moet betalen. Het is belangrijk om goed te kijken naar de verscheidene brokers, want het verschil van hun beheerskosten kan rond de 2% liggen.
Niet alle brokers bieden periodiek beleggen aan.

Brokers vergelijken

Als u zover bent om periodiek te gaan beleggen, dan is de volgende stap om de verscheidene brokers te vergelijken. Dit doet u eenvoudig en snel met onze Vergelijker.

Plaats een reactie