In 6 stappen goed leren beleggen

Leren beleggen hoeft geen jaren te duren. Ervaring is belangrijk, maar als u weet hoe u fouten voorkomt, heeft u sneller een succes, ook als beginner. In dit artikel leggen we u uit hoe u in 6 stappen goed leert beleggen.

1. Open een account bij een broker

De eerste stap is het vinden van de juiste broker. Bij online brokers of banken kunt u beleggen in aandelen, obligaties, exchange traded funds, indexfondsen of beleggingsfondsen.

Toch is elke broker anders. Ze hebben verscheidene kosten, beleggingsinstrumenten en instapbedragen. Vaak kunt u al beginnen met €5, soms heeft u minimaal €20.000 aan inleg nodig. Sommige brokers bieden betere onderzoeksmiddelen aan, andere bieden een beter platform.
Duurdere brokers (bijvoorbeeld banken) bieden meer diensten aan, zoals financieel advies voor het opbouwen van uw pensioen. Deze brokers hebben hogere instapbedragen. Goedkopere (online) brokers worden vandaag vaker gebruikt. U krijgt daar geen financieel advies, maar sommige brokers bieden wel goede educatieve middelen aan op hun websites en apps.

Vind de broker die het best bij u past

Welke broker het best bij u past, hangt onder andere af van uw financiële situatie, uw financiële doelen en uw beleggingsstrategie. BrokerTarieven heeft voor u een handige Vergelijker gemaakt, waarmee u de brokers ziet die het best voor u werken. Hiermee bespaart u tijd. U hoeft geen onderzoek te doen.

Lees hier meer over hoe u de beste broker voor beginners vindt.

Als u al weet wat uw beleggingsstrategie wordt, dan kunt u nu de Vergelijker starten. Weet u dat nog niet? Leest u dan verder.

2. Ontdek wat voor soort belegger u bent

Voordat u begint met beleggen, moet u bedenken wat voor belegger u bent. Heeft u graag de touwtjes in handen? Wilt u actief beleggen? Of wilt u liever zo min mogelijk met beleggen bezig zijn, ofwel passief beleggen en zo gestaag vermogen opbouwen? Of wilt u strategieën combineren? Het is dus belangrijk om goed na te denken over hoe u uw vermogen wilt opbouwen.

Verscheidene beleggingsstrategieën

De meest gebruikelijke strategie is buy-and-hold. U koopt aandelen en houdt ze vervolgens een lange tijd vast. Dit gaat vaak om meerdere jaren tot decennia. De andere strategie is daghandel, waarbij u aandelen koopt en ze dezelfde dag verkoopt.
Elke strategie heeft voor- en nadelen. Daghandel kan duur zijn: brokers vragen kosten per transactie. Om de kosten zo laag mogelijk te houden, raden bekende beleggers als Warren Buffett aan om een buy-and-hold strategie te gebruiken.

Lees hier meer over de voor- en nadelen van passief beleggen.

3. Open een oefenaccount

De snelste en veiligste manier om te leren beleggen is met een oefenaccount. Sommige online brokers bieden een gratis oefenaccount aan, waarmee u kan oefenen met beleggen. Begin met 1 miljoen euro (aan nepgeld), zodat u kan leren hoe u een grote portefeuille samenstelt en beheert.

Waarom diversificatie belangrijk is

Diversificatie is belangrijk omdat u daarmee eventuele verliezen kunt wegstrepen met eventuele winst die u maakt. Zet u in plaats daarvan alles in op één aandeel, één sector of één land? En komt er slecht nieuws en dalen uw effecten in waarde? Dan heeft u niets anders om uw verlies goed te maken. Kortom, leg niet al uw eieren in één mand.
Vaak kopen mensen impulsief aandelen. Ze hebben vrienden of bekenden die hen bepaalde aandelen aanraden of ze lezen een artikel in de krant over de nieuwste innovatie in de techsector. Als ze verder niet beleggen in andere sectoren, beleggingsinstrumenten of landen, dan hebben ze geen gediversifieerde portefeuille.

Plaats uw eerste order

Als u uw online oefenaccount heeft aangemaakt, is de volgende stap om uw eerste order te plaatsen. Eindelijk kunt u u eerste stap zetten in de wereld van het beleggen!

Blijf realistisch

Een extra tip: neem geen extreme risico’s, ook al is het een oefenaccount met nepgeld. Het gaat erom dat u leert te beleggen in het echte leven. Als u normaal geen grote risico’s neemt, doe dit dan ook niet tijdens het oefenen. Begin klein en bouw het langzaam op: één tot twintig aandelen is ook al goed om uw leerproces mee te beginnen.

4. Lees boeken van succesvolle beleggers

Een goedkope manier om de verscheidene theorieën achter beleggen te verstaan, is door de juiste boeken te lezen. Als u de technieken wilt leren die nodig zijn om succesvol te beleggen, lees dan mijn boek Verdubbel u geld in vijf jaar.

In dit boek leer ik u hoe u een beleggingsstrategie ontwikkelt, goede aandelen ontdekt en hoe u uw emoties onder controle kunt houden. Ook deel ik de belangrijkste fouten die ik heb gemaakt toen ik begon met beleggen, zodat u kan leren van mijn fouten.

5. Volg een goede online cursus

Net als bij boeken is het belangrijk om de juiste cursus te kiezen. Het is zelfs belangrijker, aangezien cursussen flink wat duurder zijn dan boeken. Cursussen kosten meer dan €1000 en beloven van alles.
Ze leren vaak verouderde strategieën die niet per se winstgevend zijn. Doe goed onderzoek en lees reviews voordat u een keuze maakt.

6. Zoek een mentor

Het komt vaak voor: het gebruik van een mentor. Een mentor of coach is iemand met ervaring die u leert een bepaald vak te leren of uzelf verder te ontwikkelen. Dit kan een familielid zijn, een collega, een leraar of een vriend/in met kennis van beleggen.

De mentor legt u niet alleen uit hoe alles werkt, maar beantwoordt ook uw vragen, biedt hulp, raadt betrouwbare bronnen aan en helpt u het hoofd koel houden tijdens bear markets of een beursdip.

Met de juiste broker goed leren beleggen

Bent u na het lezen van onze tips klaar om te beginnen met beleggen? Begin dan nu uw beleggingsavontuur en gebruik onze Vergelijker om de broker te vinden die het best bij u past.

Plaats een reactie