Wat zijn obligaties?
Een obligatie is een schuldbewijs of contract tussen twee partijen. Ze kunnen worden gebruikt door, gemeenten, staten, overheden en ook bedrijven om geld op te halen/projecten te kunnen financieren. Dit doen ze veelal als ze een grote geldsom moeten lenen. Beleggers kopen deze schuldbewijzen vervolgens met het idee dat de uitgever van de obligaties hen op een gegeven moment het geld terugbetaalt, inclusief (periodieke) rente. Bij een bedrijfsobligatie heeft u geen medezeggenschap of aandeel in het bedrijf.
Hoe werken obligaties
De eigenaar van een obligatie wordt een crediteur of obligatiehouder genoemd. Deze leent aan de overheid of het bedrijf een geldbedrag (de nominale waarde) voor een afgesproken periode (de looptijd).
Ook staat op de obligatie de einddatum (coupondatum) waarop de lening aan de houder moet worden terugbetaald en eventueel ook de voorwaarden voor variabele of vaste rentevergoedingen (couponrente) door de lener. De looptijd kan lopen van 1 tot 99 jaar, of zelfs oneindig: dit zijn perpetuele obligaties of ‘perpetuals’.
Obligaties: de voordelen
Obligaties worden gezien als een defensieve belegging en worden gezien als een veiliger beleggingsinstrument dan aandelen. Aandelen hebben in algemeenheid een hoger risico. Hierdoor leveren ze dus wel een lager rendement op dan aandelen. Er zijn uitzonderingen: er zijn obligaties zijn met een hoog risico en aandelen met een laag risico.
U kan risico vermijden door de rating te controleren. Een obligatie met een ‘veilige’ (hoge) rating levert wel minder rente op dan de (risicovolle) lage rating. Volgens vele experten is het dus aangewezen om altijd een gediversifieerde beleggingsportefeuille aan te houden.
De Nadelen
De nadelen van obligaties zijn het lagere rendement, de marktvolatiliteit en het risico. De koers van obligaties stijgt als de rente daalt en daalt als de rente stijgt. In een stijgend renteklimaat kan uw obligatieportefeuille lijden onder koersverliezen op de markt. Er kunnen dus ook risic's aan deze belegging kleven en zijn niet geheel risicoloos.