Wat zijn ETF’s?

Hoe kunnen we helpen?

Je bent hier:
< Terug

Wat zijn ETF's? Het woord ETF staat voor ‘exchange-traded fund’. Ook staat het gekend als een tracker of indextracker. Het heeft dezelfde flexibiliteit als een aandeel vermits het altijd op de beurs verhandelbaar is. Daarnaast biedt het dezelfde spreiding als een beleggingsfonds. Een ETF houdt activa aan zoals aandelen, grondstoffen of obligaties. Als een index stijgt, wordt een ETF meer waard. Dit geldt ook andersom, dus als een index daalt, daalt ook de waarde van de ETF.

Handelen in ETF’s, hoe werkt het?

Met ETF’s kunnen beleggers, door één aandeel te kopen in het fonds, een belang verwerven in alle participaties van het fonds. De minimale kosten om op de markt te geraken zijn slechts de kosten van één aandeel. Dit kan variëren tussen €20 – €200. Dus het vereist geen enorme investering om te beginnen. 

Voordelen ETFs

ETF’s bieden veel voordelen. ETF’s zijn een van de gemakkelijkste manieren om te beleggen in de aandelenmarkt. Zelfs als u weinig kennis van beleggen heeft. ETF’s zijn aantrekkelijk wegens hun lage kosten en fiscale efficiëntie. Aangezien veel ETF's een breed scala aan aandelen hebben, zijn ze goed gediversifieerd. Hierdoor beschermen ze beleggers tegen een daling van één enkel aandeel.

Net als beleggingsfondsen hebben ETF’s een hoge spreiding, maar ook een hoge transparantie (wat beleggingsfondsen niet hebben). Daarnaast zijn de kosten voor ETF’s lager en zijn ze de gehele dag verhandelbaar.

Nadelen ETF's

Zoals alle beleggingsinstrumenten, hebben ook ETF’s nadelen. Vooral als beleggers er verkeerd mee omgaan en enkel passief beleggen. Als iedereen dezelfde ETF’s koopt, dan koopt iedereen in principe dezelfde aandelen en doet dit af aan de diversificatie. De snelheid van de sell-offs (doordat ETF’s de gehele dag verhandelbaar zijn) kan daarbij tot verliezen lijden. Dit was in 2020 te zien. Dit kunt u voorkomen door uw portefeuille actief te beheren en zaken te doen met een goede broker.