Wat is waardebeleggen?
Waardebeleggen (value investing) is een beleggingsstrategie waarbij aandelen worden gekocht die lijken te worden verhandeld tegen een prijs die lager is dan hun intrinsieke of boekwaarde. Waardebeleggers zijn bereid aandelen te kiezen die de rest van de markt niet waardeert. Dit biedt de mogelijkheid om aandelen te kopen tegen een gereduceerde prijs.
Zij geloven dat de markt overactief reageert op nieuws. Hierdoor ontstaan koersbewegingen die niet overeenkomen met de lange termijn van een bedrijf. Dit biedt de mogelijkheid om winst te maken door aandelen te kopen tegen gereduceerde prijzen.
Waardebeleggen, hoe werkt het?
Er wordt niet zozeer naar de prijs gekeken, maar wel naar de boekwaarde, rentabiliteit en liquiditeit van een aandeel. Wanneer het aandeel wordt overgewaardeerd en de prijs niet meer overeenkomt met de voorzienbare waardeontwikkeling, verkoopt de waardebelegger het aandeel. Lees meer over waarom u in waardeaandelen moet beleggen.
De voordelen
Het belangrijkste voordeel van beleggen in waarde is dat waardebeleggers kunnen profiteren van activa die in waarde dalen wanneer andere aandelenmarkten in paniek raken is. Waardebeleggers kunnen gestage en consistente winsten boeken die beter presteren dan de benchmarks, zoals de S&P 500.
Wanneer de waardebelegger investeert in een aandeel wordt hij of zij mede-eigenaar van het bedrijf. Dagelijkse prijsvolatiliteit en marktvolatiliteit zijn minder belangrijk voor waarderingsbeleggers vermits ze zich richten op bedrijfswaarde in plaats van externe factoren.
Nadelen van waardebeleggen
Er is veel tijd nodig voor onderzoek om de juiste beleggingen te vinden. Waardebeleggers kunnen een groter rendement verliezen als gevolg van het zoeken naar bedrijven met een veiligheidsmarge. Bovendien kan de onderprestatie van de aandelenkoers van een bedrijf jaren duren. Ook bestaat er het risico dat een aandeel nooit de reële waarde bereikt die de waardebelegger had ingeschat.
Als het aandeel niet goed presteert of een lage marktcap heeft kan ongunstig zijn. Ook kan het gecompliceerd zijn om te bepalen of een aandeel de bodem heeft bereikt of verder kan dalen.