Shorten, wat is dat?

Hoe kunnen we helpen?

Je bent hier:
< Terug

Shorten, short gaan of short selling, is het verkopen van effecten (aandelen, obligaties, etc) die u niet in bezit heeft, om zo te profiteren van daling in de beurskoers.

Wat is short gaan?

Short gaan is een veelgebruikte benaming in de beleggingswereld. Als u short gaat betekent dit dat u aandelen verkoopt die u niet in bezit heeft. Door short selling kunt u profiteren van een daling van de beurskoers. Als belegger speelt u dan in op de verwachte waardedaling van een aandeel. Als belegger is het mogelijk om zowel aandelen, obligaties als ETF’s te shorten.

Nadelen van short selling

Wanneer u “long” zit kunt u enkel uw inleg verliezen (tenzij de aandelen zijn ingekocht op marge). Terwijl bij een shortpositie uw verlies in theorie oneindig is. Het aandeel kan immers in theorie ongelimiteerd blijven stijgen. Short selling brengt dus risico met zich mee.

Een ander nadeel van shorten: u betaalt rente om aandelen te shorten. Deze rente verschilt per aandeel en kan per dag verschillen, aangezien u te maken heeft met vraag en aanbod. Ook heeft u te maken met dividenden. Dividend is een (periodieke) uitbetaling aan de aandeelhouders van de winst. Zit u in een shortpositie in een bedrijf, en dat bedrijft keert op dat moment geen dividend uit in de periode dat u short zit, dan dient u het bruto dividend te betalen.

Ook kan door short selling een “short squeeze” onstaan. Shorters sluiten hun positie af door aandelen terug te kopen. Als zij dit allemaal tegelijk doen, bijvoorbeeld vermits er positief nieuws is over het bedrijf, dan kan de koers plotseling hard stijgen. Dit kan een belegger in de problemen brengen, maar ook de markt.

Zoekt u een goed voorbeeld van een ‘short squeeze' en chaos op de markt? Zoekt u dan vooral eens informatie over het aandeel GameStop. Via het internetforum Reddit werd in 2021 door verscheidene beleggers een ‘short squeeze' getriggerd. Hierdoor ontstond grote chaos op de markt. Deze case is zeer leerzaam wanneer u meer wil leren over dit soort exceptionele bewegingen in de markt.

Voordelen van short selling

Een van de grootste voordelen die short selling biedt is de flexibiliteit. Niet enkel profiteert u van stijgende koersen, maar ook bij dalende koersen kan u rendement behalen.
Door middel van short selling kan u ook uw posities hedgen. Dit houdt in dat u financieel risico van een investering afdekt door een andere investering te doen. U kan bijvoorbeeld shortposities tegenover uw gekochte aandelenposities zetten om enigszins het marktrisico af te dekken.

Ook is er voordeel van snelle, dalende koersen. Een beurs stijgt langzaam, maar een dalende beurs daalt juist snel.

Wanneer short gaan?

Shorten werkt aanzienlijk anders als beleggingsstrategie dan aandelen aankopen (long gaan). Het is het tegenovergestelde van long gaan. De risico’s bij short gaan zijn groter. U kan meer verliezen dan uw inleg.

Short selling vergt dus meer kennis van beleggen, beleggingservaring en goed kunnen inschatten wat de risico’s zijn. Maar ook dan zijn de risico's aanzienlijk.