Wat is een optie

Hoe kunnen we helpen?

Wat is een optie

Je bent hier:
< Terug

Een optie is een recht: het recht op het kopen of verkopen van onderliggende activa tegen een bepaalde prijs en tegen/voor een bepaalde datum. U koopt dus een optie op een effect.
Dit financieel instrument, de optie, kan u kopen om van dit recht te genieten. U kan het echter ook zelf uitgeven. Daarbij draagt u dan een plicht tegenover de koper, maar ontvangt u de ‘premie’, de kostprijs van het product.

U kent het principe wellicht uit de vastgoedsector. Een optie nemen op een huis geeft u de mogelijkheid het onroerend goed voor een bepaalde tijd als enige te kunnen kopen.

Met de beursgenoteerde call-optie hebt u het recht om een onderliggend financieel actief, 100 aandelen bijvoorbeeld, te kopen tegen een bepaalde datum (expiratie), vaak de derde vrijdag van een bepaalde maand, en tegen een vooraf bepaalde prijs (strike). De schrijver van de optie heeft de plicht die aandelen, of een andere onderliggende waarde uiteraard, te leveren tegen die bepaalde datum en die afgesproken prijs. Het veiligste is om die aandelen dan ook zelf in bezit te hebben (covered call).

Put-opties geven u het recht om een onderliggende waarde te verkopen tegen een bepaalde prijs, tegen een bepaalde datum. Zo kan u bijvoorbeeld winsten veiligstellen of gewoonweg een bepaalde prijs van aandelen, ETF’s of grondstoffen vastzetten. De schrijver van die optie moet dus bereid zijn dit te kopen tot de afgesproken tijd. Let op dit bedrag dan ook te kunnen opbrengen!
Hieronder als voorbeeld de optietabellen voor januari en februari 2021 voor het aandeel Ahold-Delhaize vanop de website van Iex.

Afbeelding met tafel
Automatisch gegenereerde beschrijving

Amerikaanse opties kunnen tot de expiratiedatum gesetteld worden, het Europese type enkel op de expiratiedatum. De eerste zijn voornamelijk aandelenopties, de volgende soort zijn er vooral voor indices.