Valutakosten
Wanneer u buitenlandse effecten koopt, zult u hiervoor vaak moeten omwisselen naar een vreemde munt. De bank of broker kan hiervoor valutakosten aanrekenen.
Kosten wisselkoers buiten EU
Dankzij de creatie van de euro kunt u in tal van landen aandelen, obligaties en andere effecten kopen, zonder met deze kosten en wisselkoersen rekening te houden.
Een belegger zal niet om belangrijke markten als New York en Londen heen kunnen, en dan heeft u die dollars en ponden wel nodig. Dit zijn slechts twee voorbeelden, maar ze hebben wel grote invloed.
Valutakosten: de verschillende soorten
De broker zal, naast deze voor de transactie van het effect zelf, kosten aanrekenen voor de omwisseling. Dit kan op verschillende manieren. Door middel van een vast bedrag, aan de hand van een percentage of wat ook nog vaak gebeurt: via een voor de cliënt minder gunstige verwerking van de wisselkoers. Wanneer u omwisselt naar dollar, kunt u er fractioneel minder krijgen en omgekeerd ook fractioneel minder euro’s.
Bij DeGiro rekent men een wisselkoersmarge van 0,10% voor de autofix, en voor handmatige omwisseling bent u €10 verschuldigd, aangevuld met 0,02 procent.
Handmatig of automatisch omwisselen
Ook moet het onderscheid worden gemaakt tussen handmatig of automatisch omwisselen van valuta. Bij de koop van buitenlandse activa zullen de meeste brokers standaard opteren voor de automatische omwisseling. In sommige gevallen moet u zelf in deze vreemde valuta voorzien door vooraf een afzonderlijke transactie door te voeren. U heeft normaal gezien de keuze.
Handige tip: als u voor de toekomst buitenlandse effecten op het oog heeft, kunt u op een ander, hopelijk gunstiger, moment al de munt hiervoor omwisselen/voorzien. Zo loopt u niet het gevaar dat, op een mooi moment voor aankoop van het effect zelf, u voor de munt opnieuw vrij duur moet betalen. Houd wel rekening met kosten voor de rekening of geldmarktfondsen in die vreemde munt.