Transferkosten

Hoe kunnen we helpen?

Je bent hier:
< Terug

Stel, u belegt bij broker A en u wilt graag overstappen naar een andere makelaar. Deze broker biedt wellicht lagere kosten, een betere service of een uitgebreider aanbod aan tools. Gefeliciteerd! Dit betekent dat u kritisch omgaat met dienstverleners en het aanbod vergelijkt. Maar, u kan voor een onaangename verrassing komen te staan. De zogeheten transferkosten.

Transferkosten kunnen onterecht hoog oplopen

De meeste banken en brokers rekenen transferkosten om effecten op uw rekening over te zetten naar het account bij de andere instelling. Deze kosten kunnen hoog oplopen. Ruwweg variëren ze van €40 tot €150 (in België). Per lijn dan nog!

Dit geldt ook voor beleggingen voor pensioensparen. Volgens het Belgische Test-Aankoop is dit onterecht, gezien de werkelijke kosten die banken hiervoor moeten maken absoluut niet zo hoog liggen. Zij beschuldigden de instellingen in 2019 dan ook van het gijzelen van hun klanten.

In Nederland zijn de transferkosten kosten een pak lager, vaak ligt dit rond de €25.
De ontvangende bank of broker rekent meestal niets aan. Als lokmiddel voor nieuwe klanten betalen ze vaak een groot deel van de kosten terug, aangerekend door de concurrent. Ga even na of u hiervan kunt genieten bij de nieuwe broker.

Alternatief

Een te overwegen alternatief voor die kosten is een verkoop en aankoop bij de nieuwe Een te overwegen alternatief voor die kosten is verkoop en aankoop bij de nieuwe broker. Maar dit is alleen interessant als de transferkosten erg hoog zijn, aangezien u bij die transacties eveneens tweemaal kosten (en belastingen in België) moet betalen: makelaarskosten bij verkoop (en Belgische beurstaks) en makelaarskosten bij nieuwe aankoop (en Belgische beurstaks). Ook loopt u een risico door duurder te moeten kopen of een liquiditeitsrisico door een hoge spread tussen de bied- en laatkoersen.