Transactiekosten

Hoe kunnen we helpen?

Je bent hier:
< Terug

Transactiekosten bij beleggen

Naast taksen, eventuele jaarlijkse servicekosten, kosten voor corporate actions, et cetera, zijn er allicht de transactiekosten. Met de belastingen is dit één van de belangrijkste ‘lasten’ bij beleggen. Alles hangt af van de broker of bank, de frequentie van handelen en welke markten u betreedt.

Orderkosten of transactiekosten hangen af van uw beursmakelaar. Online brokers zoals BinckBank, Bolero, Keytrade Bank etc.. zijn een stuk goedkoper dan de grootbanken. Daarnaast zijn er nog heuse prijsbrekers als Lynx, MeXeM of DeGiro. En uiteraard is deze lijst niet exhaustief.

Gemiddelde transactiekosten

Reken voor online brokers op een kost tussen €3 en €8 voor een order van €2000. Dit zowel bij aan- als verkoop.
Soms wordt deze prijs berekend aan de hand van een percentueel deel van het totale orderbedrag. In andere gevallen zijn er vaste forfaits. €7,50 tot €2.500, daarna €15 en vanaf €10.000, €25, om u maar een voorbeeld te geven.

Vaak zal u een combinatie van beide vormen zien verschijnen. €4 plus 0,04 procent bijvoorbeeld. Dat betekent voor een order van €2000 een kost van €4,80. Voor een order van €4000 is de kost relatief kleiner want u betaalt dan slechts €5,60. Nog een andere, vaak voorkomende, werkwijze is het vaste bedrag per aandeel. Als u 5 dollarcent moet betalen per Amerikaans aandeel zal u slechts 5 cent moeten betalen wanneer het een aandeel van $2000 per stuk betreft. Dit is echter al $5 bij 100 aandelen van $20 dollar. Bij centusaandelen… u begrijpt het wel. De kosten kunnen flink oplopen.

Staffelkorting

Als u een actievere handelaar bent zal u bij sommige brokers korting krijgen vanaf een bepaald volume aan aandelen. Dit volume ligt helaas vaak zeer hoog, in sommige gevallen is het enkel een realistische optie voor institutionele partijen.

Gratis transactiekosten

Wellicht laat u zich wel overtuigen door een broker die een bepaald bedrag aan transactiekosten gratis weggeeft aan nieuwe klanten. Laat u echter niet te snel verleiden. Als de kosten in het begin laag zijn draagt u de kosten na de beginperiode toch.

>> Kijk hoeveel transactiekosten u betaalt, start de vergelijker!