Trailing stop order

Hoe kunnen we helpen?

Trailing stop order

Je bent hier:
< Terug

Met de trailing stop order kan u uw winsten veiligstellen, uw verliezen beperken en toch profiteren van koersbewegingen.

Gewone stop order vs. trailing stop order

Wat was ook al opnieuw een gewone stop order? Wel, bij een stop-loss, de meest gebruikte stoporder, stelt u een koerslimiet in onder de huidige koers. Als de ‘trigger’ wordt bereikt gaat de marktorder naar de beurs om uw positie zo snel mogelijk te verkopen, aan de best mogelijke prijs. Dit kan echter ook een stuk onder de trigger zijn, vooral bij illiquide aandelen. Daarom wordt ook wel eens een stop-limit order gebruikt. Naast de trigger komt er dan nog een limiet bij, een prijs die men minimum wil bij verkoop, eronder wordt niet meer verkocht. U verzendt geen marktorder naar de beurs, maar een limietorder.

Ook kan de stop order gebruikt worden in de andere richting. Technische analisten kopen graag zodra een bepaald weerstandsniveau is doorbroken. Verliezen beperken is bij de particuliere belegger een meer gangbare doelstelling van zo’n stop order.

Nu voegen we het woord ‘trailing’ toe. Het Engelse werkwoord to trail betekent, ‘zich voortslepen’ of in deze context wellicht beter ‘een spoor volgen’. De trailing order volgt de koers van het effect en past zich erop aan. Een stop-loss order kan u bijvoorbeeld instellen op €3 onder de huidige koers. Als het aandeel momenteel €20 waard is zou een ordinaire stop-loss een trigger krijgen op €17 en dit zou ongeacht de koersevolutie zo blijven. Een trailing stop-loss past zich aan als het aandeel van €20 naar €22 zou stijgen. De trigger van de stop-loss stijgt ook naar €19. Zo kan u tegelijk blijven profiteren van de beschermende werking (verliesbeperking) van de stop-loss order én profiteren van gunstige koersevoluties. In omgekeerde zin zal de stop-loss allicht niet mee dalen met de koers. Dit zou het verliesbeperkende effect tenietdoen.

Bij de trailing stop-limit komt er nog eens een limiet bij, die eveneens mee evolueert. We hernemen bovenstaand voorbeeld. De koers staat aan €20. U voert een trailing stop-limit in, €3 onder de koers maar de limiet staat er €4 onder. U wil dus bij een daling van €3 onder de laatste top verkopen maar indien het plots verder dan €4 crasht onder die top, dan wil u niet meer verkopen.

Voordelen trailing stop order

  • U hebt de mogelijkheid om uw verlies te beperken of een deel van de winst veilig te stellen.
  • U kan mee profiteren van koersevoluties.
  • Met een stop-limit order kan u bepalen wat u maximaal wil betalen of minimaal wil krijgen bij de verkoop.

Nadelen trailing stop order

  • Tenzij u een stop-limit order kiest hebt u geen greep op de uitoefenprijs, deze kan veel negatiever zijn dan hetgeen u wou.
  • Bij illiquide aandelen en grote bewegingen kan een stop-limit mogelijks niet worden uitgevoerd.