Stop-loss order

Hoe kunnen we helpen?

Stop-loss order

Je bent hier:
< Terug

De stop-loss order is zeer bruikbaar als veiligheidsmaatregel. U probeert bepaalde prijzen voor uw effecten vast te klikken. U heeft echter geen garantie.

Een stop order wordt pas naar de beurs gestuurd wanneer een bepaalde koers (de trigger) wordt bereikt. Dit kan zowel bij aankoop als verkoop zijn. De stop-loss order komt het vaakst voor bij de verkoop: men probeert te verkopen om het verlies te beperken/te stoppen. Of ook wel om een behaalde winst deels probeert vast te klikken.

Als u bijvoorbeeld een aandeel hebt gekocht aan €30 en het stijgt tot €50, dan wil u wellicht uw winst veiligstellen. U kan een stop-loss order inleggen aan €45. Wanneer deze koers daalt tot €45 wordt de order door uw broker als marktorder naar de beurs gestuurd en zo snel mogelijk uitgevoerd, aan de best mogelijke prijs.

Voordelen Stop-Loss order:

  • U kan uw portefeuille vooraf organiseren.
  • Als u ervan uitgaat dat een koersval het begin is van een verdere correctie, kan u verliezen vermijden.
  • U kan winsten vaststellen.
  • Snelle uitvoering (voorrang op de marktorder).

Nadelen Stop Loss:

  • U hebt geen controle over de prijs die u krijgt: u zal al gemerkt hebben dat ik hierboven nogal vaak voorwaardelijk sprak aan de hand van woorden als ‘geen garantie’ en ‘proberen vast te klikken’. De uitgevoerde verkoopprijs is inderdaad onzeker. Zodra de koerstrigger wordt geraakt gaat de marktorder naar de beurs. U moet er maar eens het stuk over ‘de marktorder’ op nalezen. De best mogelijke prijs wordt gekozen ter uitvoering van de transactie maar dit kan minder zijn dan waar u op hoopte. Het order moet meteen uitgevoerd worden, dat is het éérste uitgangspunt van die marktorder. Bij illiquide aandelen kan u dan terugzakken in het orderboek en een vrij lage prijs krijgen. Een stop-limit order is hier een mogelijke (maar geen perfecte) oplossing.