Stop-limit order

Hoe kunnen we helpen?

Je bent hier:
< Terug

Via de stop-limit order kan u vanaf een bepaalde koers kopen of verkopen waarbij u grenzen stelt aan de maximum en minimum aankoop- en verkoopprijzen.
Een algemener stop order wordt als marktorder naar de beurs gestuurd bij het bereiken van een bepaalde koers (de trigger). Met het stop-limit order gaat geen marktorder maar een limietorder naar het orderboek. Vooral bij verkoop wordt dit gebruikt, om verliezen te beperken of winsten veilig te stellen. Het is eigenlijk een stop-loss order met een minimumprijs die u zeker wil.

Stel, u hebt een aandeel gekocht aan €10 en het stijgt tot €15. U wil de winst veilig stellen en voert een stop-limit order in met trigger aan €13 en limiet aan €12,50. De order zal als limietorder, aan €12,50, naar de markt worden gestuurd als de koers €13 heeft bereikt. Minder dan €12,50 zult u niet krijgen, maar hopelijk wat meer (richting de €13) bij een liquide aandeel. U bepaalt dus twee koersniveaus. De trigger (vanaf wanneer moet het order in het orderboek gezet worden) en de limiet (tot waar wil ik verkopen of kopen).

Voordelen stop-limit order:

  • U kan uw portefeuille vooraf organiseren: u denkt aan toekomstige bewegingen.
  • U kan verliezen beperken.
  • U kan winsten vastklikken.
  • U weet welke winst u minimaal ontvangt (of welk verlies u maximaal betaalt).

Nadelen:

  • Er is een kans dat uw order niet of slechts deels wordt uitgevoerd bij een koerssprong voorbij uw limiet of bij illiquide (met een dun orderboek) effecten.
  • U geeft voorrang aan marktorders.

Hoe werkt de stop-limit order?

Een stop-limietorder vereist het instellen van twee prijspunten:

  • Stop: De start van de opgegeven richtprijs voor de handel.
  • Limiet: De buitenkant van het koersdoel voor de handel.

Er moet ook een tijdsbestek worden ingesteld waarin de stop-limietorder als uitvoerbaar wordt beschouwd.

Het belangrijkste voordeel van een stop-limietorder is dat de handelaar nauwkeurige controle heeft over wanneer de order moet worden uitgevoerd.

Het nadeel, zoals bij alle limietorders, is dat de transactie niet gegarandeerd wordt uitgevoerd als de voorraad/grondstof de stopprijs niet bereikt gedurende de gespecificeerde periode.

De stop-limietorder wordt uitgevoerd tegen een bepaalde prijs, of beter, nadat een bepaalde stopprijs is bereikt. Zodra de stopprijs is bereikt, wordt de stop-limietorder een limietorder om te kopen of verkopen tegen de limietprijs of beter. Dit type bestelling is een beschikbare optie bij elke online broker.

Starten met het uitvoeren van eigen orders

Om zelf uw eigen orders uit te voeren, dient u toegang te hebben tot een handelsplatform. Op dit handelsplatform kunt u zelf uw orders uitvoeren. Brokers bieden een handelsplatform aan, deze kunnen echter veel verschillen. Met name in tarieven. Met onze kostencalculator kan u gemakkelijk brokers vergelijken op kosten.