Service fee

Hoe kunnen we helpen?

Je bent hier:
< Terug

Service fees bij brokers

Sommige banken en brokers rekenen naast transactiekosten ook vaste kosten aan, de service fee. Dit kan procentueel zijn of via een vast bedrag, maar geregeld is het een combinatie van beiden.

Vele makelaars merkten op dat mensen hun tools en services gebruikten met een minimale portefeuille en geen of weinig transacties. Het aanbieden en onderhouden van hun diensten kost de brokers wel geld.

Enkele voorbeelden: ING int elke eerste maand van het kwartaal €4 vast. Daarnaast incasseren zij, automatisch, 0,24 procent van de portefeuillewaarde tot €75.000, daarna 0,12 procent tot €500.000 en 0,06 procent tot 2,5 miljoen.

Service fee bij online brokers

Bij online brokers ontsnapt u ook niet altijd aan deze kosten. Zo is er BinckBank Nederland. In 2018 herzagen zij de tarieven en een vaste servicekost zag het licht. Het onderhouden en beveiligen van de beleggersomgeving draagt kosten met zich mee, was de redenering toen. Het vaste gedeelte bedraagt €3,50 per maand en het variabele 0,01% bij het ‘Green’ account. Voor actieve beleggers komt het nieuwe systeem beter uit: zij kunnen accounts nemen met een hogere service fee, maar lagere transactiekosten.

Vaste kosten ontlopen

De meeste brokers rekenen geen service fee aan. De hierboven vermelde partijen zijn dan ook ofwel grootbank ofwel gevestigde waarde, waardoor zij zich dit gemakkelijker kunnen veroorloven. Toch zien we veel beleggers overstappen naar andere brokers, juist om die vaste kosten te ontlopen.

Vooral voor ‘buy & hold’ beleggers is zo’n kost niet gunstig. Zij gebruiken het handelsplatform veel minder aangezien ze ook minder handelen en analyseren.