Open-end fonds
Er zijn twee soorten beleggingsfondsen: open-end fondsen en closed-end fondsen. Beleggingsfondsen zijn vanaf de jaren ’80 populair geworden dankzij de mogelijkheid voor beleggers om hun middelen te bundelen voor een gemeenschappelijk doel en het risico dus ook te verspreiden. U koopt een deel van het fonds.
Wat is een open-end beleggingsfonds?
Beleggingsfondsen met flexibele aandelen worden open-end fondsen genoemd. Dit is een gediversifieerde portefeuille waarin bijkomende aandelen kunnen worden uitgegeven of ingekocht. Dit type fonds staat altijd open voor beleggingen. Het geeft aandelen uit naargelang de kopers ze willen.
Voorbeelden van open-end fondsen zijn hedgefondsen en exchange-traded funds (ETF's).
Hoe werkt een open-end beleggingsfonds?
De fondsbeheerder verkoopt en koopt aandelen rechtstreeks aan beleggers terug. De koersen van deze aandelen worden dagelijks bepaald op basis van hun actuele intrinsieke waarde (‘net asset value’ of NAV).
De NAW verandert dagelijks door marktschommelingen van de aandelen- en obligatiekoersen in het fonds. De NAV is belangrijk vermits deze wordt gebruikt om de waarde van uw bezittingen in het beleggingsfonds te bepalen (het aantal aandelen in bezit vermenigvuldigd met de NAV prijs per aandeel).
Voor- en nadelen van open-end fondsen
Open-end fondsen en closed-end fondsen hebben hun voor- en nadelen. Uiteindelijk bepaalt uw strategie naar welk type fonds uw voorkeur uitgaat.
Voordelen
- Beleggers kunnen met minder risico en minder kapitaal gediversifieerde portefeuilles aankopen.
- Een open-end fonds vereist een lage investering.
- Open-end fondsen zijn flexibel: gemakkelijk om in en uit te stappen; beleggers zijn niet afhankelijk van vraag en aanbod op de beurs (wat wel het geval is bij een closed-end fonds).
- Vermits een open-end fonds wordt verhandeld op basis van de intrinsieke waarde, betalen beleggers een realistische, eerlijke prijs.
Nadelen
- Beleggers moeten wachten tot het einde van de dag om eventuele winsten of verliezen te realiseren.
- Rendementen van open-end fondsen zijn over het algemeen lager, vermits er kasreserves moeten worden aangehouden voor het geval aandeelhouder moeten worden uitbetaalt.
- De beheerskosten van een open-end fonds zijn gewoonlijk hoger dan die van andere fondsen. Dit komt vermits het vaak actief beheer vereist.
Waarom investeren in een open-end fonds?
Een open-end beleggingsfonds is handig voor beleggers die niet veel kapitaal hebben; het is een goedkope manier om een gediversifieerde portefeuille aan te kopen. Daarnaast zijn ze over het algemeen veiliger dan closed-end fondsen.
Ook al leveren open-end fondsen wellicht minder rendement op dan een closed-end fonds, dankzij de voordelen worden open-end fondsen het meest gebruikt door beleggers.