Marktorder

Hoe kunnen we helpen?

Je bent hier:
< Terug

De marktorder is het eenvoudigste en meest standaard ordertype voor uw beleggingen. Met een marktorder kan u aandelen kopen. In dit artikel leggen we u uit hoe dit werkt.

Aandelen kopen met een marktorder

U stuurt de order via uw broker naar de markt en de transactie wordt meteen uitgevoerd aan de best mogelijke prijs (best execution). U past zich daarbij aan aan datgene wat ‘de markt’ te bieden heeft. Een kooporder zoekt meteen de laagste verkopers op en een verkooporder wordt gematcht met de meest biedende kopers. Marktorders die eerder werden ingelegd hebben uiteraard wel nog voorrang op het uwe.

Toch moet u met dit type order op uw hoede zijn. Het enige voordeel is de onmiddellijke uitvoering. Maar daar stopt het overzicht met positieve elementen.

Nadelen van de marktorder:

  • U hebt geen controle over de uitoefenprijs. Uw order wordt zo gunstig mogelijk uitgevoerd maar u hebt geen eisen gesteld. U gaat akkoord met gelijk welke prijs, als het effect maar gekocht of verkocht wordt.
  • Bij illiquide instrumenten is dit een gevaarlijke manier van werken. Een illiquide orderboek betekent dat er weinig en dunne lijnen zijn. De beperkte orders van beleggers liggen ver uit elkaar en de spread is groot (verschil tussen hoogste biedprijs en laagste laatprijs). Om deze order meteen uit te voeren zal men zich dus moeten aanpassen aan een andere order die mogelijks ver verwijderd is van de laatst verhandelde koers. Een grotere marktorder zal een deel van het dunne orderboek moeten afritsen en heel wat afstand afleggen voor volledige uitvoering. Bekijk als voorbeeld van een illiquide orderboek onderstaande tabellen (vanop de website van Euronext). U merkt een ruime spread (14,90 – 13,50 = €1,40) alsook dat een marktorder om 300 stuks te verkopen tot €11,00 zal moeten lopen voor complete uitvoering. Dat was wellicht niet de bedoeling als de laatste koers €14,00 was en u dat dan ook in gedachten had.