Limietorder

Hoe kunnen we helpen?

Je bent hier:
< Terug

Een limietorder vormt een vrij eenvoudig maar ook zeer handig ordertype voor het managen van de prijzen die u minimaal/maximaal wil ontvangen of uitgeven bij koop of verkoop.

Bij aankoop kiest u een prijs waaraan u maximaal wil kopen. Van zodra verkopers hun aandelen aan deze prijs aanbieden wordt er gehandeld. Omgekeerd bepaalt u bij verkoop een minimale vraagprijs voor uw stukken. Zodra de koper dit (of meer) wil bieden kan de transactie plaatsvinden. Die (maximale en minimale) prijzen zijn de limieten.

Voordelen:

  • U komt niet voor verrassingen te staan. U zal niet méér betalen dan u wil voor aankoop en niet minder krijgen dan gewenst voor verkoop.
  • Eventueel kan de niveaus in de koersgrafiek bepalen en uw limietorders daarop afstemmen. Indien u denkt een steun te zien voor een aandeel op €14, kan u een kooporder zetten op dat peil of net erboven.

Nadelen:

  • U bent niet zeker van uitvoering. Er is kans dat uw limiet nooit wordt bereikt. Als u de stukken absoluut wil (of zeker van de hand wil doen) moet u niet te hebberig zijn met uw ingestelde limiet. U kan hem wel steeds aanpassen.
  • Marktorders krijgen voorrang op de limietorder. Wanneer uw gevraagde prijs kan geboden worden maar een marktorder zit nog in het orderboek, zal deze laatste zijn stukken aan de hoogste bieder verkopen.

Limietorder: Voorbeeld uit de echte wereld

Een portefeuillemanager wil aandelen Shell kopen, maar is van mening dat de huidige waardering van €20 per aandeel te hoog is en zou de aandelen willen kopen als deze tot een specifieke prijs daalt. De manager instrueert zijn handelaren om 10.000 aandelen Shell te kopen als de prijs onder de €15 komt. De handelaar plaatst vervolgens een bestelling om 10.000 aandelen te kopen met een limiet van €15. Als het aandeel onder deze prijs daalt kan de handelaar beginnen met het kopen van de aandelen. De order blijft open totdat de voorraad de limiet van 10.000 heeft bereikt of als de order wordt geannuleerd. Bovendien wil de manager Unilever verkopen, maar vindt hij dat de huidige prijs van €45 te laag is. De manager instrueert zijn handelaar om 5.000 aandelen te verkopen als de prijs stijgt tot boven €50. De handelaar zal vervolgens de bestelling plaatsen om 5.000 aandelen te verkopen met een limiet van €50.

Limietorders versus marktorders

Wanneer de belegger een order plaatst om een ​​aandeel te kopen of te verkopen, zijn er twee belangrijke uitvoeringsopties qua prijs: plaats de order “op de markt” of “op de limiet”. Marktorders zijn transacties die bedoeld zijn om meteen tegen de huidige of marktprijs uit te voeren.

Omgekeerd bepaalt de limietorder de maximale of minimale prijs waartegen u bereid bent te kopen of verkopen. Veel beleggers gebruiken naast een limiet order ook een stop-loss order.

Aandelen kopen kan worden gezien als het kopen van een auto. Met een auto kunt u de stickerprijs van de dealer betalen en de auto ophalen. Of u kan onderhandelen over een prijs en weigeren de deal af te ronden, tenzij de dealer aan uw prijs voldoet. De aandelenmarkt werkt op een vergelijkbare manier.

Een marktorder behandelt de uitvoering van de order; de prijs van de zekerheid is ondergeschikt aan de snelheid waarmee de transactie wordt voltooid. Limietorders hebben betrekking op de prijs; als de waarde van het waardepapier momenteel buiten de parameters valt die in de limietvolgorde zijn ingesteld, vindt de transactie niet plaats.