Kosten inning dividend

Hoe kunnen we helpen?

Kosten inning dividend

Je bent hier:
< Terug

Brokers en andere beursmakelaars rekenen soms inningskosten aan voor het verwerken van een dividenduitkering. Deze kosten gaan van uw verdiende dividend op aandelen af. In dit artikel leest u meer over de kosten inning dividend.

Hoge kosten inning dividend

Bij dividend in cash is dit een zeldzaamheid. Een grootbank, op zich al vrij duur om zelfstandig bij te beleggen, durft hier nog al eens een bedrag aan te rekenen bij buitenlandse dividenden. BNP Paribas Fortis rekent 2,42 procent met een minimum van €3,03 en een maximum van €60,50. Ook bij Belfius betaalt u 2,42 procent, hetzelfde minimum maar een maximum van €121.

Zeker wanneer u bedrijven in de portefeuille heeft die meerdere keren per jaar winst uitkeren, zit u met de gebakken peren. Amerikaanse bedrijven zijn het vaak gewoon met kwartaaldividenden te werken. Rekent u maar uit.

Dividenden in aandelen zijn frequenter aan kosten onderworpen. Bij Degiro betaalt u €7,50, bij Bolero €5 maar bij Lynx is ook dit gratis, om maar enkele voorbeelden te noemen.

Dividenduitkeringen en belasting

Het volgende heeft niets met de kosten aangerekend door de broker te maken, maar ik wil er u toch even attent op maken.

Dividenduitkeringen zijn niet alleen rozengeur en maneschijn. Het brutodividend wordt van het aandeel geknipt en dat bedrag gaat ook uit de balans van het bedrijf. Maar u betaalt er nog belastingen op! Bij buitenlandse dividenden zelfs dubbel, de bronbelasting aan het land van herkomst en daarna de belasting aan het land waar u gedomicilieerd bent.

In veel gevallen kunt u, via dubbele belastingverdragen, de bronbelasting herleiden naar, vaak, 15%, maar voor Frankrijk 12,8%. Nederland doet de belegger een cadeautje met een uitzonderlijk lage dividendbelasting van 15% tout court.

De eigen burgers profiteren daardoor van een lage belasting, maar buitenlandse investeerders hoeven ook geen lastige administratie in orde te brengen.