Fondsen

Hoe kunnen we helpen?

Je bent hier:
< Terug

Wat is een fonds?

Wilt u gediversifieerd beleggen maar hebt u niet veel tijd? Dan zijn fondsen een gunstige oplossing voor u.

Een fonds is een mandje van bijvoorbeeld aandelen en obligaties, waarbij u als belegger geen deel van het bedrijf koopt, maar een deel van het mandje. Op die manier krijg u diversificatie. De fondsbeheerder, een onafhankelijke expert of een team van een grotere groep, zoals BlackRock, Carmignac of PIMCO, beheert dit ‘mandje’.

De fondsen beheren de portefeuille actief. Zij kunnen aandelen en obligaties toevoegen of verwijderen uit het fonds. Ze zullen opnieuw nieuwe investeringen doen indien hij na onderzoek overtuigd is van de bewuste belegging. Het fonds neemt uw taken als belegger over, als u er zelf niet veel tijd voor hebt of er niet genoeg van af weet.

Thema's van fondsen

Fondsbeheerders zullen zich meestal richten op een bepaald thema. De focus kan op groeilanden liggen, op dividendaandelen, op waarde-aandelen… noem maar op. Er zijn zelfs ‘paraplufondsen’ die verschillende subfondsen bevatten.
Verder zijn er beursgenoteerde fondsen en niet-beursgenoteerde varianten. Deze laatste zult u niet via een online broker kunnen aankopen, daarvoor moet u even naar uw bank gaan. Vaak zal uw bank echter, spijtig genoeg, slechts een beperkt aanbod aan eigen fondsen voorstellen.
De klanten van fondsen zijn, naast private beleggers, die via hun bank of broker deze al dan niet beursgenoteerde portefeuilles aanschaffen, ook pensioenfondsen.

Beheerskosten

Let wel op dat de fondsbeheerder uiteraard betaald moet worden voor zijn werk en expertise. Dit kostenplaatje kan erg verschillen van beheerder tot beheerder en de duurste experten zijn lang niet altijd de beste; ze kloppen vaak zelfs niet eens de markt.

Naast de jaarlijkse beheerskosten zijn er meestal ook instap- en uitstapkosten en in sommige gevallen een beurstaks bij verkoop. Denkt u dan ook eens aan de mogelijkheid van ETF’s: passieve fondsen die vaak een beursindex volgen. Het woord passief zorgt er voor dat de kosten lager liggen. De fondsbeheerder heeft minder werk, omdat het fonds de index volgt. Geen verder onderzoek nodig. Meer over ETF’s in een apart deel van de kennisbank.