ETF of Tracker

Hoe kunnen we helpen?

Je bent hier:
< Terug

Een ETF, Exchange Traded Fund, ook wel indextracker genoemd, is een handige manier om via lage kosten toch in een verscheidenheid aan aandelen, obligaties of grondstoffen te beleggen.

ETF staat voor Exchange Traded Fund, een indextracker. Het is een handige manier om via lage kosten te beleggen in een verscheidenheid aan effecten.

ETF’s zijn passieve fondsen. In een ander stuk op deze website kon u lezen over actief beheerde fondsen. Deze fondsen zijn ook gediversifieerd, maar vereisen de menselijke inbreng van fondsbeheerders.

Dit komt minder vaak voor bij ETF's die alleen indices volgen, zoals aandelenindices. De S&P 500 telt de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. Passieve fondsen volgen de prestaties van deze index. Er kunnen dus wel “trackingfouten” (meestal kleine) optreden.

Fysieke trackers en synthetische trackers

De tracker kan de prestaties van de index op twee manieren nabootsen. Fondsen kunnen direct in de onderliggende aandelen of andere producten beleggen. Dat heet een fysieke tracker. Bij een synthetische tracker worden aandelen niet (of in mindere mate) rechtstreeks aangekocht. Via derivaten wordt het rendement van de index vastgelegd. De uitgever van de ETF kan bijvoorbeeld een swap-overeenkomst sluiten met een tegenpartij die dan de return van de index garandeert. Dit zorgt dan wel voor een risico. 

Verschillende indices

Er bestaat vandaag een enorme variatie aan indices. Deze indicatoren kunnen automatisering en robotica, duurzaamheid, groeigebieden en andere grote of kleine bedrijven in specifieke landen volgen (Bel20, AEX, AMX, DAX, S & P500, etc..). Zo heb je een grote keuze aan ETF's van grote bedrijven als BlackRock (iShares), Vanguard en Lyxor. Europese regelgeving beperkt het aanbod tot de EFT’s zich houden aan de Europese regels. Zo moet een KID (Key Information Document) in één van de aangewezen talen van het land aangeboden worden.rkt wel het aanbod tot diegene die in lijn zijn met de Europese vereisten. Zo moet er bijvoorbeeld een KID (Key Information Document) in één van de aangewezen talen van het land aangeboden worden. 

ETF kosten

De kosten vallen bij ETF’s mee, in vergelijking met actief beheerde fondsen. Fondsbeheerders hebben niet veel werk met deze fondsen. Hou rekening met een jaarlijkse kost van 0,15 tot 0,80 procent. Ook de beurstaks en transactiekost komt hier bij. ETF’s zijn beursgenoteerd; dus gemakkelijk te verhandelen. De belangrijkste ETF’s kunnen ook veel rendement brengen.