Effectenrekening

Hoe kunnen we helpen?

Effectenrekening

Je bent hier:
< Terug

Een effectenrekening maakt online beleggen toegankelijk en gemakkelijk. Wanneer u online wilt gaan beleggen, raden wij aan om een broker te kiezen die goed bij u past. Gebruik daarvoor onze Vergelijker.

Wat is een effectenrekening?

Met een effectenrekening kunt u verschillende beleggingen kopen en verkopen, zoals aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en ETF's. Of u nu geld opzij zet voor de toekomst of spaart voor een nieuwe auto of een huis, een effectenrekening kan u helpen bij het bereiken van uw persoonlijke financiële doelen.

Kosten effectenrekening

Er hangen geen kosten aan het openen van een effectenrekening, maar wel aan het beheer van de rekening. Zo zijn er de volgende kosten die door banken of online brokers aan u worden doorberekend:

Transactiekosten: dit zijn, naast belastingen, de belangrijkste kosten bij beleggen. Ze verschillen per broker en bank. Lees hier meer over de transactiekosten bij diverse brokers. Soms vervallen transactiekosten als u periodiek belegt (waarbij u elke maand automatisch een vast bedrag inzet).

Bewaarloon: het bewaarloon wordt in rekening gebracht voor het bewaren van uw effecten. Deze kost is soms niet direct zichtbaar. Lees hier meer over het bewaarloon.

TIP: Gebruik een online broker, deze zijn vaak goedkoper dan grootbanken.

Wat u kan doen met een effectenrekening

Met een effectenrekening kunt u uw kapitaal gebruiken om rendement op te bouwen voor uw pensioen, voor studiekosten of een aanbetaling op een huis. Ook krijgt u toegang tot beleggingsstrategieën en -onderzoek.

Verschilt een effectenrekening van andere rekeningen?

Met andere rekeningen, zoals een zichtrekening, kunt u geld overschrijven naar andere mensen of bedrijven. Met een effectenrekening kan dat niet. Het lijkt in die zin meer op een spaarrekening, vermits u bij een spaarrekening ook enkel geld naar uw eigen tegenrekening kunt overmaken. Dit is om fraude te voorkomen en u te beschermen.

Zelfbeheer of laten beheren?

U kan ervoor kiezen om uw effectenrekening zelf te beheren, om gebruik te maken van een adviseur, of om geautomatiseerde investeringen te gebruiken. Deze opties verschillen per broker of bank. Ga daarom goed na welke strategie het best bij u past. Gebruik onze Vergelijker om te kijken welke broker de beste opties voor u biedt.

Cashrekening vs. marginrekening

Er zijn twee soorten effectenrekeningen: de cashrekening en de marginrekening. Hieronder leggen we het belangrijkste verschil uit tussen deze twee rekeningen.
Een cashrekening is een rekening waarbij u contant geld moet storten voordat u kan gaan beleggen. De broker zal u geen geld lenen, dus u kan niet uitgeven wat u niet heeft. Dat is dus wel zo veilig.

Als u een aandeel ter waarde van €15 wilt kopen, moet u ten minste €15 op uw rekening hebben staan. Dit beperkt beleggers tot basistransacties – ze kunnen bijvoorbeeld niet short gaan in een aandeel (met geleend geld beleggen). Bij een marginrekening kan dit wel.

Gratis oefenaccount voor beleggen

In België zijn er tal van online brokers waarbij u een effectenrekening kunt openen. Wilt u alvast aan de slag met een gratis oefenaccount? Bekijk dan hier welke brokers een gratis oefenaccount voor beleggen aanbieden.