Bull market

Bull market

Je bent hier:
< Terug

Een bull market (bullmarkt) is een langdurige periode waarin prijzen stijgen (met meer dan 20%). Dit duurt meestal een aantal maanden of jaren. Meestal wordt de term bull market gebruikt als men het over de aandelenmarkt heeft, maar deze term wordt ook toegepast op de huizenmarkt, goederen, grondstoffen en buitenlandse valuta. Een bull market gaat vaak gepaard met een sterke economie, een grote groei van het bruto binnenlands product, hoge winsten en lage werkeloosheid. Consumenten en investeerders zijn dan optimistisch.

Wat gebeurt er tijdens een bull market?

Tijdens de bull market blijven aandelen alsmaar omhoog gaan. Eigenlijk is dit het laatste decennium zo geweest (tot de coronacrisis). Er gebeuren tijdens een bullmarkt verschillende dingen. Ten eerste wordt de balans (de balance sheets) vaak vergeten vermits iedereen winst maakt. Toch is en blijft een sterke balans belangrijk, zeker tijdens een recessie.

Daarnaast zien we dat men tijdens een bullmarkt gretig wordt. Zij willen zo snel mogelijk en zoveel mogelijk geld verdienen. Mensen zien hun kans en willen deze pakken. We zijn meer gericht op de korte termijn en wordt de lange termijn opzij geschoven.

Ook zien we dat aandelen die hun cijfers overtreffen blijven stijgen. Aandelen die dat niet doen, ook al scheelt het enkele centen, dalen. Daarnaast worden investeerders luier. Ze houden op met diepgaand onderzoek te doen, het geld komt immers gemakkelijk binnen. Hoe gemakkelijker het is en hoe vanzelfsprekender het wordt, hoe luier iemand wordt. Ook worden fondsbeheerders actiever en springen op de kar: ze willen klanten niet willen verliezen aan een andere fondsbeheerder die dat wel doet.

Het einde van een bullmarkt

Tot slot nemen mensen eerder schulden op zich. Zij verwachten dat het geld snel weer terug wordt verdiend. Zo steken ze het dubbele in een aandeel dan wat ze daadwerkelijk hebben. Deze opbouw van schulden kan uiteindelijk leiden tot de knal van de bubbel.