Brokerkosten
Kosten van brokers
Bij het beleggen komen enkele kosten kijken. Enerzijds zijn er taksen, afhankelijk van het land waar u belegt of het land waar u belastingplichtig bent. Anderzijds zijn er kosten verbonden aan de broker of bank waar u belegt. Dit zijn de brokerkosten.
Per transactie betaalt u een uitvoeringskost aan uw broker. Deze bestaat uit de kosten die de beursmakelaar zelf moet betalen aan de markten waarop gehandeld wordt en wordt aangevuld met een winstmarge voor de broker. Meer over die transactiekosten in dit stuk op deze website.
Brokerkosten naast transactiekosten
Naast transactievergoedingen rekenen brokers kosten aan voor allerlei extra diensten.
Let op, waar u veel lagere transactiekosten zal betalen bij prijsbrekers als Degiro of MeXeM, in vergelijking met de grootbanken, zullen zij de kosten dan vaak opnieuw doorrekenen aan services die buiten de basisdienstverlening vallen. Zo rekenen kleinere brokers soms een jaarlijkse kost aan voor het gebruik van een bepaalde beurs. Grotere banken bieden dit normaal standaard aan, maar het wordt weliswaar doorgerekend in de hogere orderkosten.
Voor zogenaamde ‘corporate actions’ (bijvoorbeeld dividenduitkeringen, stock splits, kapitaalverminderingen) rekenen beursmakelaars geregeld een kost aan.
In- en uitstapkosten zal een broker u niet aanrekenen maar kunnen wel op uw pad komen wanneer u fondsen koopt. Dit geld gaat naar de fondsenbeheerders.
Wanneer u meer geld belegt dan u contant beschikbaar hebt, belegt u met geleende middelen (margin trading). U zal een debetrente moeten betalen en de rest van uw portefeuille dient als onderpand.
Brokers bieden meestal realtime koersen op een selectie aan beurzen. Als u meer realtime koersen ter beschikking wil, dus zonder die vaak geziene 15 minuten vertraging, zal u bepaalde abonnementskosten moeten dragen.
Telefonische orders (of via e-mail) zijn meestal mogelijk, maar kosten meer dan een order uitgevoerd op het onlineplatform.
Grote verschillen tussen brokers zien we ook bij de inschrijving voor aandeelhoudersvergaderingen. Sommige banken bieden deze dienst gratis aan, andere rekenen een administratieve kost.
>> Kijk hoeveel brokerkosten u betaalt, start de vergelijker!