Bewaarloon

Hoe kunnen we helpen?

Je bent hier:
< Terug

Bewaarloon bij beleggen

Een bewaarvergoeding is een onderdeel van de kosten die een bank of makelaar in rekening kan brengen voor de bewaring van effecten. Vandaag komt deze kostenpost niet vaak voor, omdat de effecten elektronisch worden bewaard en de fysieke bewaarkosten voor de bank niet langer aanwezig zijn.

Bewaarloon is meestal niet direct zichtbaar

Ook aan het elektronisch bewaren van effecten zijn kosten verbonden. Een ander bedrijf is verantwoordelijk voor de bewaring van effecten.En die moeten ook gecompenseerd worden! Deze bedrijven worden ‘custodians’ genoemd. Grote banken als BNP Paribas en Citigroup hebben deze afdelingen. Euroclear is een populaire naam in onze regio. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor het afwikkelen en opslaan van effectentransacties.
Brokers rekenen deze kosten niet vaak door aan hun klanten. Dit zorgt immers nog voor een extra kostenpost; dat is niet zo positief op het vlak van marketing. Toch zal de broker dit verrekenen via andere tarieven.

Grootbanken rekenen rechtstreeks bewaarloon aan

Het valt op dat de grootbanken bewaarloon aanrekenen. Online brokers, bijvoorbeeld BinckBank, Bolero, Mexem, TradersOnly, Keytrade en Lynx innen deze kosten onrechtstreeks. Vreemd dat de grootbanken vaak zelf, via een afdeling, de effecten kunnen bewaren. Dat terwijl de online makelaars hiervoor een andere speler moeten aanspreken.

Als een financiële instelling dat bewaarloon aanrekent, is dit meestal onder de vorm van het regeltarief. Er wordt een ‘bewaarloon per lijn’ gevraagd. Bij Deutsche Bank is dat bijvoorbeeld €12 per lijn met een maximum van €200 in totaal per jaar.

Weinig transacties = hoog bewaarloon

Voor minder actieve beleggers, die dus weinig transacties uitvoeren, komt deze kostenpost hoog uit. Dit is ook zo bij de service fee, die de bank aanrekent voor hun eigen diensten. Ook een portefeuille met weinig lijnen zal vrij veel betalen als er een tarief wordt aangerekend op de gehele portefeuille. In de meeste gevallen wordt dit tarief per regel berekend.

>> Kijk hoeveel bewaarloon u betaalt, start de vergelijker!

Klik hier