Bear market
De naam bear market is gebaseerd op hoe een beer aanvalt. De beer slaat met de poten omlaag op zijn prooi. Dit is in tegenstelling tot een bull market, wat gebaseerd is op hoe een stier aanvalt (hij gooit zijn prooi omhoog).
Een bear market is het tegenovergestelde van een bull market. Prijzen van aandelen, woningen, grondstoffen, etc. stijgen niet, maar dalen gedurende lange tijd. De beurs wordt dan overheerst door negativiteit en pessimisme. In dit artikel leest u wat er precies gebeurt tijdens een bear market (berenmarkt) en hoe deze tot een eind komt.
Wat gebeurt er tijdens een bear market?
Een bear market kan het resultaat zijn van een economische recessie, maar ook van een te lang durende bull market: de ‘bubbel knapt’. Groei kan niet altijd voortduren, er zal op gegeven moment een dip komen. Een bear market is een vrij serieuze dip.
Tijdens de bear market zien we dat bedrijven kosten drukken, vestigingen sluiten en personeel ontslaan. Hierdoor ontstaat een hogere werkloosheid en neemt groei af. Ook vertrouwen bij consumenten en investeerders neemt af.
Mensen worden gedreven door angst, waardoor ze beleggingen verkopen in de hoop dat zij verliezen kunnen vermijden. Als dit op grote schaal gebeurt, dan duiken de cijfers van de aandelen op de beurs in het rood.
Einde van de bearmarkt
Net als een bullmarkt, komt ook aan een berenmarkt een einde. Wanneer de prijzen zo ver zijn gedaald, zullen investeerders inspringen om de lage aandelen op te kopen. Hierdoor nemen de handelsactiviteiten toe, waardoor ook het vertrouwen van beleggers toeneemt. Als dit zo door blijft gaan, komt de markt automatisch opnieuw in een bullmarkt terecht.
Beiden zijn dus onderdeel van de beurscyclus. Dit laat de geschiedenis ook zien. Daarom is het belangrijk om rustig te blijven en de juiste mindset aan te nemen wanneer u gaat beleggen. Beleggen gedreven op emotie is namelijk nooit een goed recept. Bovendien bieden beiden kansen en gevaren op de markt.