Compound Annual Growth Rate: CAGR

CAGR staat voor compound annual growth rate. In het Nederlands vertalen we dat naar het jaarlijks samengesteld groeipercentage. Wat is CAGR? CAGR is een maatstaf van het jaarlijkse groeipercentage van een belegging over een bepaalde periode. Hierbij wordt rekening gehouden met het effect van de samenstelling. Het meet de gemiddelde jaarlijkse omzetgroei van een bedrijf. …

Lees Meer

Enterprise Value

De Enterprise Value (EV) of ondernemingswaarde is de waarde van een onderneming. Het is een waarderingsmethode die de marktwaarde van een bedrijf weergeeft. Waarom is Enterprise Value (ondernemingswaarde) belangrijk? Als ervaren beleggers aandelen willen kopen of verkopen, kijken zij naar de waardering van het aandeel. Dit is gebaseerd op zowel de aandeelhouderswaarde als de ondernemingswaarde. …

Lees Meer

Closed-end fonds

Closed-end fondsen waren er 30 jaar voordat het eerste beleggingsfonds (een open-end fonds) werd opgericht. Toch zijn closed-end fondsen een zeldzaamheid. Er zijn ongeveer vijftien keer meer open-end beleggingsfondsen dan closed-end fondsen. Wat is een closed-end beleggingsfonds? Closed-end beleggingsfondsen hebben hun naam te danken aan het feit dat de aandelen eenmalig worden verkocht bij een …

Lees Meer

Open-end fonds

Er zijn twee soorten beleggingsfondsen: open-end fondsen en closed-end fondsen. Beleggingsfondsen zijn vanaf de jaren ’80 populair geworden dankzij de mogelijkheid voor beleggers om hun middelen te bundelen voor een gemeenschappelijk doel en het risico dus ook te verspreiden. U koopt een deel van het fonds. Wat is een open-end beleggingsfonds? Beleggingsfondsen met flexibele aandelen …

Lees Meer

Turbo

Beleggen in turbo’s. Wat een flitsende naam, toch? Maar let er toch maar mee op, want de turbo kan inderdaad razendsnel bewegen… in beide richtingen. Met een turbo kan u via een hefboom inspelen op de onderliggende waarde. Dat kan een aandeel zijn maar ook een index, een muntpaar of een grondstof. U kan kiezen …

Lees Meer

Dividend, wat is dit?

Dividend is wat de aandeelhouders van een bedrijf krijgen uitgekeerd, zonder hun aandelen te hoeven verkopen. Veel beursgenoteerde ondernemingen (zoals Shell en Unilever) en beleggingsfondsen gebruiken dividend om hun winst na belastingen uit te keren aan de beleggers. Dividend wordt ook gezien als passief inkomen en is een populair beleggingsinstrument. Twee beleggingsstrategieën bij dividendaandelen: dividendgroei …

Lees Meer

Wat is een aandeel

Aandelen zijn dé bekendste beleggingscategorie. Wanneer men denkt aan beleggen, denkt men aan aandelen. Als aandeelhouder wordt u partiaal van een bedrijf. U koopt een stukje van het bedrijf. Een aandeel is dan het eigendomsbewijs van een deel van een bedrijf. Hoe meer aandelen u hebt, hoe meer van het bedrijf u dus bezit. De …

Lees Meer

Wat is een optie

Een optie is een recht: het recht op het kopen of verkopen van onderliggende activa tegen een bepaalde prijs en tegen/voor een bepaalde datum. U koopt dus een optie op een effect.Dit financieel instrument, de optie, kan u kopen om van dit recht te genieten. U kan het echter ook zelf uitgeven. Daarbij draagt u …

Lees Meer

Value investing, wat is dat?

Bij value investing, of waardebeleggen, laten beleggers zich leiden door de onderliggende waarde van een aandeel in plaats van door beursschommelingen. Deze onderliggende, intrinsieke waarde wordt gebaseerd op onder andere de bezittingen en schulden van een bedrijf (scroll omlaag voor meer informatie over het berekenen van de intrinsieke waarde). Twee principes bij value investing: ondergewaardeerd …

Lees Meer

Beurswaarde/market cap

De beurswaarde of market cap (marktkapitalisatie) is de totale waarde van alle aandelen van een onderneming. Waarom is de market cap belangrijk? Door middel van de beurswaarde/market cap kunnen beleggers de omvang van het ene bedrijf ten opzichte van het andere verstaan. De market cap meet wat een bedrijf waard is op de beurs. Het …

Lees Meer