Indexbeleggen

Indexbeleggen is de laatste jaren zeer populair aan het worden. Hoewel het beleggen in een index aantrekkelijke voordelen heeft, zijn er ook nadelen waarvan u op de hoogte moet zijn. In dit artikel bespreken we deze voor- en nadelen.

Wat is indexbeleggen?

Wat is indexbeleggen precies? U investeert bij indexbeleggen niet in losse aandelen en wordt gedeeltelijk eigenaar van een bedrijf wordt. U investeert bij indexbeleggen in de gehele index. Dit doet u door te beleggen in een indexfonds. De beheerder van het fonds koopt een pakket aandelen dat uit dezelfde samenstelling bestaat als de samenstelling van de markt. Zo volgt het indexfonds de ontwikkelingen op de beurs.

Een index is een denkbeeldige portefeuille van effecten die een bepaald deel van de beurs vertegenwoordigen. Het wordt meestal samengesteld op basis van de aandelen van goedlopende bedrijven in de economie of een bepaalde sector.
Beleggen in een index is een simpele manier van beleggen; u hoeft niet zoveel individuele keuzes te maken. U volgt één index, bijvoorbeeld een AEX Tracker (ETF). Dat kan de Nederlandse AEX zijn, de EURO STOXX 50 of de Dow Jones Index. Ook kunt u een index van aandelen, grondstoffen of obligaties volgen.
Stel, u belegt in de bekende AEX-index. Als deze index stijgt, dan stijgt de waarde van uw tracker of ETF. Uiteraard geldt dat wanneer de index daalt, ook de waarde van uw tracker/ETF daalt.

Naast trackers/ETF's die indexen volgen, zijn er ook ETF’s speciaal samengesteld om één bepaalde sector te volgen of groen te beleggen. Zo is een tracker voor biotechbedrijven vaak interessant om zo het risico (wat groot is bij dit soort bedrijven) te spreiden.

Voordelen van indexbeleggen

Er is een aantal beleggers te spreken over het beleggen in indexen. Hier volgen enkele redenen waarom dat zo is.

Lage beheerskosten

Zeker in vergelijking met beleggingsfondsen zijn indexfondsen een goedkope manier van beleggen. Een van de belangrijkste voordelen is dat er alleen maar aandelenindexen gevolgd worden, die passief worden beheerd. Vermits er geen actief beheer is, zijn de kosten van deze indexfondsen laag.
Beursgenoteerde fondsen (ETF's) zijn vaak indexfondsen en bieden over het algemeen de laagste kosten van allemaal. Hiermee kunt u op lange termijn geld besparen. Zeker wanneer een kleiner deel van uw winst naar beheerskosten of andere kostenposten gaat.

Indexbeleggen is geschikt voor beginnende beleggers

Aandelenindexen bieden een simpele manier om de gezondheid van een markt te volgen. Door naar één statistische meting te kijken, kunt u snel de huidige situatie op de beurs peilen.
Ook geven historische gegevens van de bewegingen op de index beleggers een idee hoe de markten in het verleden op specifieke situaties hebben gereageerd. Dat helpt u om betere beslissingen te nemen. Uiteraard betekent dit niet dat u daar 100% op moet vertrouwen: in het verleden resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Bent u beginnend belegger? Lees hier onze slimme tips voor vermogensopbouw of ga aan de slag met een gratis oefenaccount.

U bent niet afhankelijk van het succes van individuele bedrijven

Uw belegging is verspreid over alle bedrijven in een index. Zo kunt u met één product de hele AEX volgen, dus bent u niet afhankelijk van het succes van individuele bedrijven. Dit scheelt een hoop stress en tijd, aangezien u zich niet bezig hoeft te houden met het volgen van een specifiek bedrijf. Ook hoeft u geen uitgebreid onderzoek te doen voordat u een aandeel wilt kopen.

Gediversifieerde portefeuille

Wij raden altijd aan om een goed gediversifieerde portefeuille aan te houden. Op die manier voorkomt u blootstelling aan de grillen van een bepaald aandeel of een bepaalde sector. Maar voor een beginnende belegger kan het kopen van aandelen in verscheidene bedrijven behoorlijk prijzig zijn. Indexfondsen zijn wat dat betreft een aangename oplossing, vermits u een mandje met verscheidene aandelen kunt kopen aan een lagere prijs.

Efficiënte manier van beleggen

Beleggers en adviseurs geloven vaak dat ze de beurs te slim af kunnen zijn. Hierop moet u vertrouwen, aangezien u anders geen risico’s zou nemen. Toch blijkt dit op lange termijn tegen te vallen. Een indexfonds heeft als voordeel dat het de prestaties van een sector als geheel volgt, waardoor u niet op een individueel oordeel hoeft te vertrouwen.

Nadelen van indexbeleggen

Het beleggen in indexen is erg populair geworden. Toch zijn er enkele nadelen die u moet overwegen voordat u uw keuze maakt.

Indexen missen flexibiliteit

indexen missen de flexibiliteit van actief beheerde fondsen. Meestal wordt bij een passief beheerd fonds zoals een indexfonds de samenstelling van de portefeuille slechts een tot vier keer per jaar aangepast. Dit gebeurt alleen als de samenstelling van de index wijzigt. Bij een actief beheerd fonds, gebeurt dit vaker. Zij willen de index te verslaan. Dit hoeft overigens niet in een hoger rendement te resulteren, maar het is wel goed om te weten.

Geen persoonlijke relatie met vermogensbeheerder

Beleggers geven niet zomaar hun kapitaal weg; ze willen eerst vertrouwen hebben in hun vermogensbeheerder. Indexfondsen hebben als grote nadeel dat u de beheerders niet kent, want ze werken niet met ervaren beleggingsanalisten Wel bestaat er zoiets als ‘beheerd indexbeleggen’, een vorm van indexbeleggen waarbij u persoonlijke begeleiding ontvangt.

Onduidelijkheid over verantwoordelijkheid in toekomst

Als indexbeleggen nog meer toeneemt in populariteit, wordt het merendeel van de beleggers eigenaar van dezelfde bedrijven. Hierdoor kan wellicht ooit de vraag ontstaan wie verantwoordelijkheid gaat dragen voor die bedrijven.
Aandeelhouders spelen een belangrijke rol in het bepalen van de salarissen van leidinggevenden en het bedrijfsbeleid. Als indexbelegger geeft u uw stemrecht weg aan het financiële bedrijf waarin u belegt. Het merendeel van de indexfondsen behoort tot slechts een handvol financiële bedrijven (onder meer BlackRock, Vanguard, State Street Global Advisors, Invesco en Charles Schwab). De vraag is of deze bedrijven dan wel de juiste keuzes maken.

Vind de juiste broker voor indexbeleggen

Heeft u interesse in indexbeleggen of een andere vorm van beleggen? Of wilt u beleggen in aandelen, obligaties, ETF’s of een ander beleggingsinstrument? Dan is het cruciaal dat u de juiste broker vindt voor uw persoonlijke situatie.
Niet elke broker is geschikt voor iedereen. Welke de juiste is voor u, hangt allemaal af van uw beleggingsstrategie, beschikbare kapitaal en kennis. Vermits het behoorlijk tijd kan kosten om brokers te vergelijken, helpen wij u daarbij. Ga nu aan de slag met onze Vergelijker.

Plaats een reactie