Hoeveel tijd kost beleggen?

Bent u benieuwd hoeveel tijd beleggen kost? Bent u voor een huis aan het sparen, wilt u uw pensioen aanvullen of een nieuwe auto kopen? Het is aangewezen eerst te kijken naar wat uw doelen zijn. Leren beleggen kan jaren duren. Als u net begint, raden we u aan om eerst zoveel mogelijk te leren. Verwacht niet dat u op de korte termijn geld zal verdienen. Zelfs professionele beleggers verliezen meerdere jaren op een rij geld.

Hoeveel tijd beleggen kost, hangt af van uw beleggingsstrategie

Uw kennis en uw beleggingsstrategie hebben beiden invloed op hoe snel u vermogen opbouwt. Een hoog rendement komt niet uit het niets! Het hangt ervan af wat u wilt, wat uw beschikbare tijd is en wat u rendementsverwachting is. Hoeveel tijd wilt u opofferen? Of liever gezegd: investeren. Alles wat u leert, moet u zien als een investering in uzelf.
U kan een oefenaccount openen voor beleggen, waardoor u zonder kapitaal te riskeren strategieën leert ontwikkelen en vertrouwd raakt met hoe de beurs werkt. Enkele brokers en banken met gratis oefenaccounts vindt u hier.

Heeft u geduld, weinig kennis en voldoende tijd? Dan kiest u voor een passieve beleggingsstrategie en een goed gespreide portefeuille die weinig onderhoud nodig heeft.

Als u meer risico kunt nemen en u heeft meer kennis (of u bent bereid om die door fouten te maken, op te doen), dan kiest u voor een actieve beleggingsstrategie. Het hangt af van de strategie die u kiest, waar u beter in kunt beleggen.

Actieve beleggingsstrategie: Opties, turbo’s en sprinters

Daghandelen en beleggen in opties, turbo’s en sprinters heeft meer aandacht nodig, dus bent u meer tijd kwijt aan het checken van de beurs. U dient ook goed geïnformeerd te zijn. De risico's kunnen aanzienlijk zijn.

Passieve beleggingsstrategie: Buy & Hold

Buy & Hold betekent dat u niet zo actief handelt als bij een actieve beleggingsstrategie. U koopt aandelen, beleggingsfondsen of indextrackers, die u lange tijd (10 of 20 jaar) vasthoudt. Het is nog steeds belangrijk om uzelf goed te informeren, maar het vereist minder tijd nadat u het onderzoek heeft gedaan.

Beste tips om tijd te besparen bij beleggen

Beleggen hoeft niet veel tijd te kosten wanneer u daar geen tijd voor heeft. Lees dan vooral deze tips om de tijd die u kwijt bent aan beleggen te beperken.

Beleg alleen in wat u begrijpt
Warren Buffett (89) is een van de rijkste mensen ter wereld. Zijn vermogen wordt op $71.8 miljard geschat. Hij gebruikt zelf vooral de buy & hold aanpak, waarbij hij op zoek gaat naar bedrijven die worden ondergewaardeerd en koopt die vervolgens. Een van zijn gouden tips is dat u alleen moet beleggen in wat u begrijpt en wat bij u past. Verdiep u in een bedrijf of in een bepaalde niche.

Of dit nu om woningen gaat, openbaar vervoer, een tech-bedrijf of een aandeel: verdiep u erin zodat u begrijpt waar u mee te maken heeft. Hoewel dit tijd kost, plukt u hier op lange termijn de vruchten van. Wordt het bedrijf geleid door goede mensen? Heeft het een gedegen concurrentiepositie? Is het te koop? Dit zijn vragen waar u zich in moet verdiepen.

Hoewel u wellicht 10-30 uur besteedt om een bedrijf goed te leren kennen, kan het u daarna slechts 15 minuten per week kosten om u bezig te houden met de beurs. En onthoud dat u iets leert wat u de rest van uw leven kunt gebruiken. Geduld loont!

Investeer in uzelf
Eigenlijk de nummer 1 tip van succesvolle beleggers: investeer in uzelf. Het gaat er niet om hoe lang het duurt, het gaat erom dat u de vaardigheden ontwikkelt waarmee u vooruit kunt geraken in het leven. Dit heeft betrekking op hoe beleggen werkt, hoe bedrijven in elkaar zitten, maar ook op uw eigen bedrijf of vaardigheden.

Lees boeken, ga met coaches aan de slag, volg cursussen, luister naar podcasts. Begin een bedrijf online, zet een blog op, leer hoe u geld verdient waarmee u passief inkomen kunt genereren. ‘Learn more to earn more’, zeggen ze in het Engels. Hoe meer u zichzelf ontwikkelt, hoe meer u gaat verdienen en hoe meer u opzij kunt leggen om te beleggen op de beurs.

Betaal uzelf eerst
Nog zo’n gouden tip: zet automatisch een bepaald deel van uw inkomen per maand weg. Zet het op een spaarrekening of in een beleggingsaccount. Nog voordat de rekeningen binnenkomen. Het liefst 10% van uw inkomen of meer.

Houd precies bij wat uw uitgaven zijn en wat uw inkomsten zijn. Als u van maand tot maand leeft en u moet de eindjes elke maand aan elkaar knopen, dan blijft er weinig over om te beleggen. U moet dan eerst beter uw geld leren managen en uw uitgaven verminderen door uw levensstandaard te verlagen.

Conclusie

Maakt u geen zorgen over hoeveel tijd het kost om te beleggen. Of het volgens u nu te is of te weinig, het doel is om uzelf te informeren. Als u aan anderen moet vragen waar u in moet investeren, heeft u niet genoeg informatie. Hoe eerder u begint met leren, hoe beter.

Plaats een reactie