DEGIRO kosten: nieuwe tarieven vanaf 15 mei 2023 voor Belgische beleggers

In deze blog bespreken we de recente tariefwijzigingen die DEGIRO, een populaire online broker, aankondigde voor Nederlandse en Belgische beleggers. We zullen de belangrijkste veranderingen in detail doornemen en uitleggen wat dit voor u als belegger betekent. Laten we beginnen!

Product Oude tarief Nieuwe tarief
Amerikaanse en Canadese aandelenbeurzen
€0 commissie
€1 commissie + €1 handling
Kernselectie ETF's
€0 commissie
€0 commissie + €1 handling
Overige ETF's
€2 commissie
€2 commissie + €1 handling

Introductie verandering kosten DEGIRO

DEGIRO heeft onlangs aangekondigd dat hun tarieven zullen wijzigen vanaf 15 mei 2023. In dit artikel gaan we dieper in op deze veranderingen en leggen we uit hoe dit de Belgische beleggers kan beïnvloeden. Als u gebruikmaakt van DEGIRO of overweegt dit te doen, lees dan verder om te begrijpen wat deze wijzigingen voor u betekenen.

DEGIRO is een Nederlandse online broker die sinds 2013 actief is. Ze staan bekend om hun lage kosten en toegankelijkheid voor zowel beginnende als ervaren beleggers. DEGIRO biedt een breed scala aan beleggingsproducten, waaronder aandelen, obligaties, opties, futures en ETF's.

Belangrijkste tariefwijzigingen

De belangrijkste tariefwijzigingen die DEGIRO aankondigde, zijn als volgt:

  • Een commissie van €1 voor Amerikaanse en Canadese aandelenbeurzen.
  • Nieuwe kernselectie voor ETF's en €1 handlingskosten per transactie voor álle ETF's.
    Laten we deze veranderingen in meer detail bekijken.

Amerikaanse en Canadese aandelenbeurzen

Voorheen rekende DEGIRO geen commissie aan voor transacties op Amerikaanse en Canadese aandelenbeurzen. Vanaf 15 mei 2023 zal hier echter een commissie van €1 (plus €1 handlingskosten) voor in rekening worden gebracht. Andere kosten, zoals valuta-omwisselingen, blijven ongewijzigd.

ETF's

DEGIRO is bezig met het samenstellen van een nieuwe kernselectie voor ETF's, als gevolg van nieuwe regelgeving. Zodra deze nieuwe selectie beschikbaar is, zullen ze hierover communiceren. Voor de kernselectie blijft de commissie €0, maar er zal €1 handlingskosten per transactie worden ingevoerd voor álle ETF's, inclusief de kernselectie.

Impact op beleggers

Hoewel deze tariefwijzigingen relatief beperkt zijn, kunnen ze toch gevolgen hebben voor uw beleggingsstrategie en rendement. Zo zullen beleggers die voornamelijk handelen in Amerikaanse en Canadese aandelen meer kosten maken dan voorheen. Beleggers die voornamelijk in ETF's beleggen, zullen ook rekening moeten houden met de extra handlingskosten per transactie. Het is daarom belangrijk om uw beleggingsstrategie te heroverwegen en na te gaan of deze tariefwijzigingen invloed hebben op uw potentiële rendement.

Nieuwe kernselectie voor ETF's

Zoals eerder vermeld, werkt DEGIRO aan een nieuwe kernselectie van ETF's als gevolg van veranderende regelgeving. De nieuwe regelgeving maakt dat ETF's zonder Key Information Document (KID) in de lokale taal niet meer mogen worden aangeboden. De huidige kernselectie bevat ETF's die gratis verhandeld kunnen worden, maar dit zal veranderen met de invoering van de €1 handlingskosten per transactie. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van deze nieuwe kernselectie en de bijbehorende kosten, zodat u weloverwogen beslissingen kunt nemen over uw beleggingsportefeuille.

Bijkomende tariefwijzigingen

Buiten de eerder genoemde aanpassingen in transactiekosten voor Amerikaanse en Canadese aandelen en ETF's, zijn er ook nog enkele andere tariefwijzigingen aangekondigd. DEGIRO heeft bijvoorbeeld haar tarieven voor het overdragen van portefeuilles aangepast (overdragen naar DEGIRO blijft kosteloos) en de prijzen voor realtime koersinformatie op sommige beurzen geharmoniseerd. Voor meer details kunt u het bijgewerkte tarievenoverzicht raadplegen op de website van DEGIRO.

Tips voor beleggers

In het licht van de aangekondigde tariefwijzigingen bij DEGIRO, is het essentieel om uw beleggingsstrategie te evalueren en aan te passen indien nodig. Hier zijn enkele tips die u kunnen helpen bij het navigeren door deze veranderingen:

  • Herzie uw beleggingsstrategie: overweeg of de tariefwijzigingen invloed hebben op uw huidige beleggingsstrategie en of aanpassingen nodig zijn.
  • Wees voorbereid op de nieuwe kernselectie van ETF's: zodra DEGIRO de nieuwe kernselectie aankondigt, bestudeer deze dan zorgvuldig en bepaal of de ETF's in deze selectie passen bij uw beleggingsdoelen en risicotolerantie.
  • Vergelijk brokers: als u merkt dat de tariefwijzigingen van DEGIRO een aanzienlijke impact hebben op uw kosten, kan het de moeite waard zijn om andere brokers te overwegen. Vergelijk de tarieven en diensten van verschillende brokers om te bepalen welke het beste bij uw behoeften past.

Conclusie: verandering kosten DEGIRO

De tariefwijzigingen die DEGIRO aankondigde, zijn belangrijk om in de gaten te houden, vooral als u een Belgische belegger bent die gebruikmaakt van hun diensten. Hoewel de veranderingen relatief beperkt zijn, kunnen ze toch invloed hebben op uw beleggingsstrategie en rendement. Door uw strategie aan te passen en op de hoogte te blijven van de nieuwe kernselectie van ETF's, kunt u ervoor zorgen dat u goed voorbereid bent op deze wijzigingen en de best mogelijke beslissingen neemt voor uw beleggingsportefeuille.

We hopen dat deze blog u heeft geholpen om een beter begrip te krijgen van de aangekondigde tariefwijzigingen bij DEGIRO en wat dit betekent voor Belgische beleggers. Als u vragen heeft of meer informatie wilt, aarzel dan niet om contact op te nemen met DEGIRO.

Plaats een reactie