Saxo Bank

Saxo Bank is een Deense broker. Ze werd in 1992 opgericht onder de naam Midas, welke in 2001 wijzigde naar Saxo Bank. 

Saxo nam BinckBank over en als Belg wordt u ook vandaag nog steeds klant bij de Belgische afdeling van Saxo.

Accounts bij Saxo

Naast een gewoon account kan u eerst, snel en eenvoudig, een demo-account aanmaken, om het platform uit te testen met een virtuele portefeuille.

Via dezelfde rekening heeft u toegang tot zowel het SaxoTraderGo platform als SaxoTraderPro. Voor Belgen en Nederlanders is er ook het Saxo Investor platform, de opvolger van het Binck platform

Ook een rechtspersoon kan een rekening openen.

Openen Account

Het openen van een account is vrij eenvoudig. Via de elektronische identiteitskaart en een eID-lezer of zelfs via Itsme hebt u de inschrijving op enkele minuten doorlopen. Binnen de 24 uur neemt het Saxo-team uw aanvraag in behandeling.

Er moet een minimum van 2000 euro op het account worden gestort, waarna u aan de slag kan.

U moet uiteraard, overeenkomstig de Europese wetgeving, aangeven over welke kennis u als belegger beschikt om te kunnen handelen.

Aanbod

Saxo geeft u toegang tot heel wat markten en types effecten. Geografisch is dat in de meeste Europese landen, verder in Noord-Amerika, Australië en de grootste Aziatische markten.

Op deze beurzen kan u uiteraard aandelen verhandelen, maar ook de mogelijkheden qua obligaties, opties, futures zijn uitgebreid.

Kosten bij Saxo

Saxo verlaagde de prijzen fors op 8 april 2024, waardoor deze nu één van de goedkopere spelers is in de markt.

Qua prijsklasse is Saxo vergelijkbaar met bijvoorbeeld KBC Bolero en Keytrade Bank. Saxo rekent geen bewaarloon.

Voor het aan- en verkopen van aandelen, turbo’s, obligaties, warrants, fondsen en trackers werkt de broker in rekeningniveau's. Wie veel handelt, handelt goedkoper. Zo is er Bronze, Silver en Gold. De tarieven die wij opnemen in onze vergelijker zijn deze waar een klant aan start, namelijk deze van Bronze.

Voor aandelen en ETF's betaalt u bij Bronze 0,08% over uw transactiebedrag. Voor de rekeningen op Euronext (Brussel, Amsterdam, Parijs en Lissabon) komt dit met een minimum van €2. Voor de Nasdaq en Amex met een minimum van $1.

Voor andere beurzen kan dit oplopen tot 0,3% van het transactiebedrag en een minium van €10, al vallen de meeste beurzen onder het regime van 0,08% en met lagere minima.

Voor Silver en Gold zakt dit dan naar 0,05% en 0,03% respectievelijk.

Optiecontracten in euro kosten €0,75 en in dollar $2, welke kan dalen in Gold tot $0,75

Debetrentes kunnen aanzienlijk oplopen. 

Wilt u graag algemene vergaderingen bijwonen, dan betaalt u daar een abonnementskost per jaar voor van €36,3, daarna zijn de blokkeringen van de aandelen en de aanmeldingen wel gratis.

Beschikbare Tools

Het platform van Saxo Bank is vrij uitgebreid maar u heeft even tijd nodig om de bomen door het bos te zien.

Er zijn bijvoorbeeld veel mogelijkheden op vlak van technische analyse. Saxo steekt een handje toe door ‘Trade Signals’ zoals steun- en weerstandsniveaus aan te geven.

Aangezien Saxo Bank in verschillende landen aanwezig is kan u vijf dagen per week 24/24 rekenen op de ondersteuning van een helpdesk. Er zijn kantoren in 16 verschillende landen dus ook deskundigen per lokale markt en taal.

De webinars kunnen handig zijn om constant bij te leren. Er is er bijna elke dag één. Het nieuws en een kalender met macro-economisch en bedrijfsnieuws, beschikbaar op het platform, houden u up to date. Abonneer u daarnaast voor geavanceerd nieuws door een maandelijkse vergoeding te betalen.

Om sneller te handelen kan u de dubbelklik-methode uitschakelen.

Onderstaand enkele screenshots van het SaxoTraderGo platform.

Zoals eerder gemeld is er ook het makkelijkere Saxo Investor platform beschikbaar.

Is Saxo Bank betrouwbaar?

Saxo is aangesloten bij het Deense depositogarantiestelsel. Bij een faillissement wordt cash tot 100.000 euro gedekt. Met de overname van Binck hebben ze nu ook een Belgische en Nederlandse banklicentie en vallen de klanten in deze landen onder deze specifieke stelsels.

Uiteraard bent u niet al uw effecten kwijt bij een faillissement van Saxo Bank. Deze worden op een aparte rekening bewaard en niet bij de makelaar zelf. De effecten blijven dus eigendom van de belegger bij problemen met de financiële instelling.

Voor welke beleggers is Saxo geschikt

Saxo Bank is geschikt voor beleggers die een uitgebreid aanbod én uitgebreide analysemogelijkheden zoeken. Voor beginnende beleggers zal alles wat ingewikkeld overkomen. De kosten zijn vrij hoog maar dalen voor actievere traders.

Voordelen:

Nadelen: