Lynx

Lynx is een van oorsprong Nederlandse broker maar is inmiddels al meer dan een decennium actief op de Belgische markt.De transactiekosten van Lynx zijn laag en beleggers profiteren van een betrouwbaar en zeer uitgebreid handelsplatform met aanvullende diensten, tools en nieuws.

De basis van het handelsplatform is Interactive Brokers, net als TradersOnly.

Lynx is slechts een effectenmakelaar en biedt geen andere bancaire diensten aan. In 2016 won Lynx de Gouden Stier voor beste broker.

Accounts bij Lynx

U kiest bij Lynx voor een private rekening, een zakelijke rekening of een gezamenlijke rekening.

Openen Account

Bij het openen van een private rekening doorloopt u online enkele stappen. Dit duurt slechts een kwartier. Na het invullen van enkele persoonlijke gegevens, zal Lynx u vragen naar uw beleggingservaring. Ook wordt u gevraagd of u verbonden bent aan een beleggingsmaatschappij, bank of beursgenoteerde onderneming.

Via een overschrijving kunnen effecten overgezet worden, hetgeen wel enkele weken kan duren. Per product geeft u aan of u over de nodige kennis beschikt en of u van plan bent hierin te handelen. Verder dient u aan te geven hoe groot uw transacties gemiddeld zijn, welk verlies u wil slikken, et cetera. Al deze stappen zijn in functie van de Mifid-regels.

Ook dient u enkele documenten en algemene voorwaarden goed te keuren, waarna u het geheel verzendt naar Lynx. Zij brengen alles in orde. U kan aan de slag wanneer u een bedrag op uw rekening hebt gezet.

Aanbod van Lynx

Het aanbod van Lynx is vrij uitgebreid. U kan uiteraard beleggen in Europese en Amerikaanse aandelen, maar ook zijn Aziatische markten beschikbaar, zoals China, Japan en India.

U kan bij de broker ook handelen in ETF’s, fondsen, opties, turbo’s, futures, obligaties en dergelijke (sprinters, speeders, boosters). Handel in CFD’s is niet mogelijk bij deze broker. Het aanbod van ETF’s, obligaties en turbo’s is meer beperkt, vooral wat Amerikaanse en Aziatische markten betreft. Ook zijn er meer dan 80 muntparen beschikbaar via de ‘Forex trader’. Via de site van Lynx is een overzicht beschikbaar.

Kosten bij Lynx

Lynx rekent enkel, relatief lage, transactiekosten.

Op Euronext-aandelen van Brussel, Amsterdam en Parijs betaalt u 0,09% van de waarde van de transactie als transactiekosten. Hierbij zijn de minimale transactiekosten €6 en de maximale kosten €99. Voor andere Europese markten blijft het minimum van €6 geldig, maar gaat het percentage omhoog. Bij turbo’s ligt het minimum lager, op €5,40.

Op Wall Street zal u een kost van minimaal $5 betalen, of $0,01 per aandeel. Maar nu wordt het wat ingewikkelder. Die kost per aandeel halveert, boven de $2000, bij meer dan 2000 aandelen, naar $0,005.

Euronext-aandelenopties kosten u €1,90 per contract, in de VS $2,40.

Beschikbare Tools bij Lynx

Lynx biedt realtime koersen voor de grootste Europese aandelen. Voor koersen van de Euronextbeurzen, Duitsland en de Verenigde Staten zijn de koersen vertraagd. Mits betaling kunnen verdere koersdata aangeboden worden. Met een Basic Bundle van €2 per maand krijgt u reeds wat extra realtime data voor Euronext aandelen en afgeleide producten.

Lynx mag uw aandelen uitlenen aan short sellers, mits u daarvoor bij het openen van een rekening een goedkeuring gaf. U kunt rente ontvangen over het uitgeleende bedrag.

Met Lynx kan u een ‘Basic’ tradersplatform gebruiken via de internetbrowser, maar ook een uitgebreider tradingprogramma op de computer installeren. Verder kan u simpel beleggen met een mobiele app.

Via het uitgebreide platform kan u tal van ordertypes toepassen, verschillende technische indicatoren toevoegen en vergelijkingen maken tussen tal van effecten.

Traders kunnen rechtstreeks op het orderboek handelen om tijd te winnen. Deze functie draagt de naam ‘Book Trader’.

Met de ‘Combo Trader’ is het mogelijk optiecombinaties in te stellen en als één order te verzenden. U kan de markten gemakkelijk doorzoeken aan de hand van bepaalde parameters, zoals dividendrendement en liquiditeit. De meningen van analisten zijn ook te raadplegen, net als de resultaten en balans van de bedrijven.

Bovendien biedt Lynx een aanbod aan nieuws. Klanten krijgen ook enkele nieuwsbrieven met aandelentips hen gratis aangeboden, net als educatieve webinars rond (fundamentele en technische) analyse, derivaten en het handelsplatform. Ook is er de mogelijkheid om de portefeuilles van professionele beleggers te volgen.

Hieronder enkele screenshots van het platform. Met als basis dat van Interactive Brokers.

Het platform biedt uitgebreide mogelijkheden: stockscreeners, fundamentele data, technische analyse, een uitgebreide optietrading tool, realtime koersen en risicoanalyse.

Er zijn verscheidene ordertypes en combinatieorders mogelijk waarbij u de aankoop van opties of aandelen kan laten vasthangen aan het al dan niet uitvoeren van andere orders. Verder biedt het platform ook toegang tot nieuws uit verscheidene bronnen, waaronder rapporten van Reuters, ValueEngine en Zacks.

Ook de mogelijkheden qua rapportage zijn zeer uitgebreid waarbij u gepersonaliseerde rapporten kan maken en deze zelfs dagelijks binnen kan krijgen per mail.

Is Lynx betrouwbaar?

Lynx is een Nederlandse instelling met ook een afdeling en hoofdkantoor in Gent. Ze zijn onderworpen aan de toepasselijke Belgische en Europese regelgeving.

Bij problemen met Lynx wil dit uiteraard niet zeggen dat u al uw effecten kwijt bent. Deze worden op een aparte rekening bewaard en niet bij Lynx zelf. De effecten blijven dus eigendom van de belegger bij problemen met de broker.

Zoals bij de introductie aangegeven is Lynx een introducing broker die werkt via het platform van het Amerikaanse Interactive Brokers. Lynx werkt met het Ierse dochterbedrijf en valt dus onder Europese wetgeving.

In Europa moeten aandelen en andere effecten apart worden bewaard op een gesegregeerde rekening waardoor bij een faillissement van Interactive Brokers of Lynx uw aandelen niet aangesproken kunnen worden.

Indien er sprake is zijn van fraude is de bescherming beperkt tot €20.000. Dit geldt voor elke Europese broker. Interactive Brokers is ook genoteerd op Nasdaq. De stabiliteit van het bedrijf is dus transparant.

Voor welke beleggers is Lynx geschikt

Lynx is geschikt voor elk type belegger. Vooral actievere beleggers gebruiken Lynx. Zij bieden een professioneel platform met verscheidene mogelijkheden en beschikbaarheden. Ook kunnen zij naar hartenlust handelen via lage transactiekosten. Ook zullen beleggers die graag gebruik maken van technische analyse veel hebben aan het trading platform. Beginnende beleggers zullen hier minder boodschap aan hebben, al kunnen ze allicht ook profiteren van lage kosten, nieuws en bepaalde functies.

Voordelen:

Nadelen:

About Author