Keytrade Bank kan als broker gerekend worden bij de tussenklasse wat tarieven betreft. Ze bieden als online bank goedkopere diensten aan dan grootbanken maar zijn duurder dan pakweg een Lynx of TradersOnly, laat staan DeGiro.
Tegenover de ietwat prijzigere transacties staat wel een mooie service, wat bijvoorbeeld nieuws en analyse betreft.
Keytrade is een veel gebruikte broker maar anders dan bijvoorbeeld BinckBank bieden zij wel andere bankdiensten aan, zoals zicht- en spaarrekeningen, hypotheken, enzovoort. Via de website of mobiele app allen makkelijk met elkaar verbonden.
Sinds 2012 is Keytrade ook actief in Nederland. Daarnaast beschikken ze over dochters in Luxemburg en Zwitserland.
Accounts bij Keytrade
Keytrade maakt het mogelijk om zowel zelf te beleggen als uw geld te laten beheren. Via ‘Keyplan’ kan de belegger met wat minder tijd op regelmatige basis een bepaald bedrag in fondsen laten beleggen. Keytrade zorgt voor een gediversifieerde portefeuille.
Zelf beleggen kan via een gewoon account of via een Pro account met meer mogelijkheden. Zo zijn futures enkel beschikbaar via deze laatste weg.
Openen Account
Een gewoon account aanmaken kan via het zogeheten ‘KeyPack’. Hierbij opent u drie rekeningen, een zicht-, spaar- en effectenrekening. Handig om weten is dat Keytrade u 5 cent uitbetaalt per transactie op de zichtrekening. De rekeningen kunnen gratis worden geopend via de website.
Inloggen kan via een hardkey of softkey, dit laatste werkt via een SMS met code.
Een Pro account openen kan maar pas vanaf een bedrag van 10.000 euro. Verder zal het handelen in futures mogelijk zijn na het afleggen van een test, alsook een simulatie-oefening met een demo-account.
Aanbod van Keytrade
Via een gewone effectenrekening van Keytrade Bank is het mogelijk te beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, ETF’s, turbo’s, opties en warrants. U kan zowel opties kopen als schrijven. De nodige informatieve documenten bij de activa hebt u ook meteen bij de hand.
Om te beleggen in complexe financiële instrumenten, zoals opties en turbo’s, zal wel eerst een ervarings- en kennistest moeten afgelegd worden. Dit kan gewoon online via het platform.
De toegankelijke markten zijn eerder beperkt. De belegger kan terecht op zowat elke westerse beurs maar de markten van bijvoorbeeld Azië, Oost-Europa of het Midden-Oosten zijn niet beschikbaar.
Voor wat betreft de Amerikaanse markten zijn de mogelijkheden dan weer wat uitgebreider. Zo kan een belegger ook op de OTC-markt terecht en buiten de beursuren handelen.
Keytrade Bank geeft ook via handige tabellen de openingstijden en sluitingsdagen van de verschillende aangeboden markten weer.
Kosten bij Keytrade
Vanaf 1 maart 2019 hanteert Keytrade nieuwe tarieven.
Een transactie in aandelen op Euronext Brussel kost 7,50 euro tot 2.500 euro. U betaalt een forfait van 14,95 euro tot een belegd bedrag van 5.000 euro, daarna 24,95 euro, tot 50.000 euro. Voor de andere Euronextmarkten beginnen de tarieven meteen bij 14,95.
Andere markten zijn nog een stuk duurder. Zo zal u voor een belegging op Wall Street meteen 29,95 dollar moeten neertellen.
Een Euronext optiecontract aangaan kost u 2,95 euro.
De instapkosten voor een fonds bedragen 9,95 euro, behoudens speciale kostenstructuren. Er worden door Keytrade Bank echter geen uitstapkosten aangerekend.
Bij Keytrade kan men online obligaties aan- en verkopen tegen een transactiekost van 0,20 procent, met een minimum van 29,95 euro. Op de primaire markt worden geen transactiekosten aangerekend.
Transferkosten van effecten naar Keytrade worden door hen tot 2500 euro gedekt.
Beschikbare Tools bij Keytrade
Met Keytrade kan u zowel via de website als via een handige applicatie beleggen. Via hun platform kan u makkelijk wisselen van bankieren naar beleggen en omgekeerd. Bedragen overgeschreven vanaf de zichtrekening zijn dan ook bijna onmiddellijk beschikbaar.
U kan gebruik maken van ‘Global Analyzer’, een waarderingsmodel en technische analysetool, in samenwerking met ‘Excess Return’.
Met deze tool kan u online zelf enkele technische parameters toepassen of meteen een begrijpelijke samenvatting op technisch vlak erop nalezen.
Ook de mening van analisten wordt samengevat, een analyse op vlak van bedrijfsfinanciën en het algemene risicoprofiel per aandeel.
Samengevat geeft de tool dan een algemeen advies: verkopen, afbouwen, houden, opbouwen of kopen.
Met een PREMIUM versie van 20 euro per maand kan u nog uitgebreidere info raadplegen, hetgeen men sowieso al kan zien voor de aandelen in bezit. Deze service wordt gratis vanaf drie transacties per maand.
Aandelen die u zelf niet in bezit hebt zullen verder met een koersvertraging van 15 minuten worden weergegeven.
De ordermogelijkheden zijn niet beperkt tot de markt- en limietorders. U kan ook kiezen voor een stop loss, stop limit, trailing stop, iceberg en stop on quote.
Via het platform van Keytrade kan u bovendien nieuws van bijvoorbeeld Dow Jones Newswires en ABM Financial News raadplegen. Er zijn stukken in het Nederland, in het Frans en in het Engels, naargelang de bron.
Is Keytrade betrouwbaar?
Keytrade Bank is een Belgische onderneming en valt wat betreft spaartegoeden onder het depositogarantiestelsel tot 100.000 euro per bank per persoon.
Wat aandelen en dergelijke betreft zal dit fonds uiteraard geen verliezen dekken. Dit wil echter niet zeggen dat u al uw effecten kwijt bent bij een faillissement van Keytrade Bank. Deze worden op een aparte rekening bewaard en niet bij de makelaar zelf. De effecten blijven dus eigendom van de belegger bij problemen met Keytrade.
Voor welke beleggers is Keytrade geschikt
Keytrade is vooral geschikt voor buy&hold beleggers die bovendien graag een uitgebreide service genieten. Actieve traders zullen zich niet zo aangetrokken voelen tot de toch wel wat hogere transactiekosten en gelimiteerde mogelijkheden.
Voordelen:
- Bevattelijke service, fundamenteel en technisch
- Snel beschikbare helpdesk, elke werkdag van 09:00 tot 22:00
- Bankieren en beleggen op één plaats
Nadelen:
- hogere tarieven
- Beleggingsmogelijkheden nogal beperkt op geografisch gebied
- Pro account nodig om te kunnen beleggen in futures
Over de auteur

Thomas Rubbens is een financieel blogger en belegger.
Je kan Thomas Rubbens volgen via de Facebookpagina van Beurswereld en via Beurswereld.com.