DEGIRO

DeGiro werd in 2008 opgericht door 5 oud-medewerkers van Binck. Ze zijn gestart als broker voor professionele partijen. Sinds september 2013 zijn zij ook actief als broker voor particuliere beleggers. De lage tarieven zorgden voor een schokgolf in de markt. In 2014 kwamen zij ook naar België. DeGiro richtte zich met lage tarieven op de markt in en rond Nederland en is intussen uitgegroeid naar een platform in 18 Europese landen. Ondertussen zijn ze (naar transacties gemeten) de grootste broker in Nederland. Cijfers over België zijn niet apart beschikbaar. Het bedrijf ziet zichzelf als een “groothandel voor de particuliere belegger”.

In 2020 werd DEGIRO overgenomen door het Duitse bedrijf Flatex. Hiermee werden ze flatexDEGIRO BANK AG, een Duitse gereguleerde bank welke onder toezicht staat van de Duitse regulator BaFin, het Duitse equivalent van de Nederlandse AFM of Belgische FSMA en bijgevolg ook onrechtstreeks onder toezicht van de ECB. Maar ook de Nederlandse Nationale Bank houdt toezicht op het integriteitsbeleid van DEGIRO.

In de loop der jaren won DEGIRO verscheidene prijzen van beleggerswebsites en magazines: de Gouden Stier 2017 en 2015, beste online Broker volgens Cashcow in 2016, een prijs van BeleggersBelangen in 2016 en 2015 en de VEB in 2015.

Accounts bij DeGiro

Bij DeGiro heeft u de mogelijkheid om meerdere accounts te openen. Er zijn twee opties, genoemd Basic en Custody. Bij het Custody account worden uw effecten niet uitgeleend aan short sellers, maar is er ook geen mogelijkheid om te handelen in derivaten (turbo’s of speeders) of aan shortselling te doen.

Vermits DEGIRO geen inkomsten kan putten uit het uitlenen van uw aandelen bij het Custody account is er ook verschil in de tarieven. Zo zijn er bijvoorbeeld geen gratis realtime koersen (Euronext, Chi-X, CME) en worden dividend inningskosten gerekend.

Bij de standaard opening van een account krijgt u een Basic account. Hierbij heeft u toegang tot alle producten, maar kan u niet handelen in derivaten, kan u niet op margin aandelen kopen of aan shortselling doen.

U kan uw account upgraden naar een Active, Trader of Daytrader account. Bij een Active-account krijgt u wel de beschikking over een margin account waarbij u tot maximaal 33% van de waarde van uw effecten kan beleggen met geleend geld. Trader en Daytrader bieden dezelfde mogelijkheden, maar dan met andere normen en limieten. De kosten van Basic tot en met Daytrader zijn wel steeds gelijk.

Openen account

Het openen van een account verloopt zeer vlot, u kan een rekening openen binnen 10 minuten, maar uiteindelijk zal u na deze eerste registratie ook bij hen een bekwaamheidstest moeten afleggen, geld overschrijven en goedkeuringen geven voor bijvoorbeeld real-time koersen.

Om uw account te openen hebt u enkel uw identiteitskaart en bankrekeningnummer nodig van waar u geld gaat storten. Bij DeGiro is geen minimumstorting vereist.

Aanbod van DeGiro

Bij DeGiro kan u handelen in aandelen, beleggingsfondsen (beursgenoteerde en niet-beursgenoteerde), ETF’s of trackers, futures, obligaties, opties, warrants en hefboomproducten (turbo’s, speeders en CFD’s).

Een account geeft u toegang tot 60 beurzen in 26 landen, waaronder de Europese beurzen met zelfs Griekenland, Polen en Praag, de Amerikaanse beurzen en Canada, Japan, Hong Kong, Singapore, Australië, Turkije en Nieuw-Zeeland.

De ordertypes tot uw beschikking zijn limit order, market order, stop loss order, stop limit order. Al deze kunnen ingelegd worden met als duurtijden dag (day), goed tot datum (good till date) en goed tot annulatie (good till cancelled of GTC).

Kosten bij DeGiro

DeGiro is één van de goedkoopste brokers op het moment actief in België.

Naast de transactiekosten moet u ook rekening houden met andere kosten: bijvoorbeeld aansluitingskosten van €2,50 per jaar per beurs waarop wordt gehandeld, valutakosten en bewaarloon.

DeGiro heeft aangegeven aan ons dat ze niet actief zijn op de Belgische markt. U kan echter wel een rekening afsluiten op de Nederlandse website.

De tarieven en kosten van DeGiro vergelijken met de andere brokers kan u met onze handige tarievencalculator, let op, u vergelijkt wel met Nederlandse brokers.

Beschikbare Tools bij DeGiro

Het handelsplatform is intern ontwikkeld en gebruikt door meer dan 300.000 beleggers. Naast de webtrader zijn er ook apps voor iOS en Android.

Naast de standaardtools voor het beheer van uw portefeuille en een favorietenlijst kunt u ook interactieve grafieken met indicatoren gebruiken om technische analyses uit te voeren. De rapportagetool is voldoende, maar is niet zeer uitgebreid.

Bij DeGiro krijgt u de laagste kosten.Afgezien van een betrouwbaar platform en helpdesk, hoeft u niets bijzonders te verwachten. Zo is er geen research van analisten beschikbaar, noch educatie.

Hieronder enkele afbeeldingen van de mobiele app.

De vraag, “hoe kan het dat DeGiro zo goedkoop is”, wordt vaak gesteld en soms wordt er een vraag aan toegevoegd, namelijk of DeGiro minder veilig is dan andere brokers. Neen, het verschil zit hem vooral in de omvang van de tools en andere diensten.

Is DEGIRO betrouwbaar? Hoe veilig is mijn geld?

DEGIRO valt onder de Europese en Nederlandse normen. Ze hebben geen vestiging in België. Met andere woorden, aandelen, fondsen en andere effecten worden op naam van de klant bewaard bij een ander bedrijf. Mocht DEGIRO failliet gaan, kunnen deze niet aangesproken worden.

DEGIRO deponeert het saldo van gelden die niet in effecten zijn belegd in een geldmarktfonds dat ook apart wordt gehouden. Er staat dus geen contant geld op de bankrekening, dus het is niet mogelijk een claim in te dienen onder het depositogarantiestelsel. 

Voor wie is DeGiro geschikt?

Hieronder vindt u de voor- en de nadelen van DeGiro. Dit is aangegeven door de gebruikers van BrokerTarieven.

Voordelen:

  • Zeer goedkoop, lage fees
  • Een ruim aanbod van verscheidene effecten
  • Platform is vriendelijk in gebruik

Nadelen:

  • Weinig mogelijkheden
  • Geen stockscreeners of analistenresearch
  • Geen prijsalerts

DeGiro is een zeer geschikte broker voor de prijsbewuste belegger die zijn research elders haalt of zelf doet.

Voor dividendbeleggers is het belangrijk om de rekening zorgvuldig bij te houden, omdat er dividendinningskosten in rekening worden gebracht. Daarnaast biedt DEGIRO niet de mogelijkheid om (een deel van) de buitenlandse bronbelasting retour te krijgen.