Bolero

De broker Bolero maakt deel uit van de grotere KBC Groep. U kan via de grootbank beleggen maar indien u de zaken wat meer in eigen handen wil nemen kan u bij de online divisie van Bolero terecht. 

Uiteraard hebt u ook bij Bolero heel wat ondersteuning. De services, analyse en het beschikbaar nieuws zijn algemeen bevattelijk en uitgebreid te noemen. 

Wat tarieven betreft kan deze gerekend worden bij de tussenklasse. Ze bieden als online bank goedkopere diensten aan dan grootbanken maar zijn duurder dan pakweg een Lynx of TradersOnly, laat staan DeGiro. 

Een ander subonderdeel hier is ‘Bolero Crowdfunding’, waar start-ups op zoek naar geld en investeerders elkaar kunnen vinden. Op dit gebied zijn ze een kleinere concurrent van bijvoorbeeld het platform Spreds

Accounts bij Bolero

U kan online zelf beleggen via de afdeling Bolero van KBC. U hebt daarbij keuze uit een persoonlijke of gemeenschappelijke rekening. Actievere traders kunnen ook een PRO account aanmaken, waarbij u korting krijgt op de transacties maar wel een forfait van 100 euro per maand (of 100 transactie per maand) moet betalen. 

Openen Account

Het openen van een gewoon account is vrij eenvoudig. Ofwel gaat u tewerk via de elektronische identiteitskaart en een eID-lezer, ofwel stuurt u de documenten per post op. 

Vervolgens zal Bolero de gegevens nakijken en uw rekening openen. U ontvangt de rekeninggegevens via een welkomstbericht. 

U zal via een apart pakket ook de digipass met welkomstpakket ontvangen. 

Vervolgens zal een SMS gestuurd worden met een initiële pincode. 

Wanneer u een eerste bedrag op de rekening gestort heeft kan u aan de slag, maar natuurlijk kan u reeds de mogelijkheden bekijken zonder effectief een cash-bedrag te hebben klaarstaan. 

Er wordt ook gevraagd een kennistest af te leggen, wanneer u de eerste keer inlogt. 

Aanbod van Bolero

Via een gewone effectenrekening van Bolero is het mogelijk te beleggen in aandelen, obligaties, fondsen, ETF’s, turbo’s, opties en warrants. U kan zowel opties kopen als schrijven. 

Bolero biedt als één van de enige online brokers de mogelijkheid tot handelen op de Expert markt van Euronext. 

Geografisch zijn de mogelijkheden van Bolero wat beperkter. Zolang u handelt in Europa of Amerika is er geen probleem. Maar iets exotischer markten in Zuid-Amerika of het Midden-Oosten bijvoorbeeld zijn niet beschikbaar. Beleggen op Luxemburg, Griekenland, Hong Kong, Japan of Australië kan enkel door te bellen naar de orderdesk. Deze is echter maar van 8u. tot 22u. beschikbaar. ’s Nachts beleggen in Azië is dus niet mogelijk.

Kosten bij Bolero

Bolero vraagt geen makelaarsloon. Hieronder worden de belangrijkste tarieven van de broker weergegeven. 

Voor aandelentransacties, maar ook turbo’s, ETF’s, warrants of obligaties,  op de Euronext beurzen zal u 7,50 euro betalen voor orders tot 2.500 euro. Tot 70.000 euro kost dit 15 euro.

Bolero is één van de weinige brokers die toegang geven tot de Expert markt. De kosten bedragen 1 procent met een minimum van 30 euro. 

Op Wall Street handelen is wat kostelijker dan op Euronext. Tot 2500 dollar betaalt u 15 dollar, daarna 20 dollar per aangevatte schijf van 10.000 dollar voor een transactie tot maximaal 70.000 euro en met een maximum kost van 50 dollar.

Indien KBC betrokken is bij een IPO kunnen klanten gratis deelnemen aan de kapitaalverhoging. 

Een optiecontract kopen of verkopen zal 3 euro/dollar/pond kosten.  

U kan ook kiezen voor orderbevestiging via mail of SMS. Andere alerts via SMS kosten 15 cent. 

Belangrijk te vermelden is wel de kost van 2 procent op het innen van buitenlandse dividenden.

Beschikbare Tools bij Bolero

Heel handig zijn de analyses van de analisten van KBC Securities, door klanten van KBC of Bolero vrij te raadplegen. Niet blindelings op te volgen maar wel zeer interessant om zich in te lezen in bedrijven die u overweegt op te nemen in uw portefeuille. 

Bolero levert gratis realtime koersen voor Euronext en Wall Street. Andere effecten worden met een vertraging van 15 minuten weergegeven. 

Met Bolero kan u zowel via de website als via een handige mobiele applicatie beleggen. 

Op het platform kan u nieuwsdiensten van Media fin (De Tijd) en Reuters raadplegen. Verder zijn de webinars in de ‘Bolero Academy’ voor beginnende beleggers zeer handig. 

Het brokerplatform biedt mogelijkheden tot fundamentele en technische analyse. Hieronder enkele schermafbeeldingen ter illustratie. De mogelijkheden zijn vrij uitgebreid en vooral ook bevattelijk weergegeven en verwerkt. Wat technische analyse betreft geeft KBC zelf weer wanneer ze een koop- of verkoopsignaal ontwaren. 

Het aantal ordertypes blijft vrij beperkt, maar uiteraard zijn de belangrijkste orders zoals de markt-, limiet of stoplossorders beschikbaar. 

Via mail kan u op regelmatige tijdstippen beursnieuws en beurstips ontvangen.

Is Bolero betrouwbaar?

Bolero is een Belgische broker, onderdeel van de KBC Groep, een bank bekend om haar conservatieve en op veiligheid gerichte werking. Uit stresstesten, uitgevoerd door de ECB, komt KBC altijd als één van de sterkste spelers uit de bus. 

Uiteraard bent u niet al uw effecten kwijt bent bij een faillissement van KBC. Deze worden op een aparte rekening bewaard en niet bij de makelaar zelf. De effecten blijven dus eigendom van de belegger bij problemen met de financiële instelling.

Voor welke beleggers is Bolero geschikt

Bolero is vooral geschikt voor buy&hold beleggers die bovendien graag een uitgebreide service genieten. Actieve traders zullen zich niet zo aangetrokken voelen tot de toch wel wat hogere transactiekosten. De uitgebreide hulpmiddelen en info hebben zij veelal minder nodig.

Voordelen:

Nadelen:

Over de auteur