Binck

Binckbank is een van oorsprong Nederlandse broker, maar heeft een aparte afdeling in België. De instelling is beursgenoteerd aan Euronext Amsterdam.

Binckbank is één van de populairste en grootste effectenmakelaars van de Benelux, al krijgt de voormalige prijsbreker almaar meer concurrentie van een nieuwe generatie aan ‘discounters’.

De instelling won al meerdere brokerprijzen, waaronder de Gouden Stier in Nederland. Qua diensten en prijzen zijn ze vergelijkbaar met KBC Bolero en Keytrade Bank.

Binckbank is overgenomen  door het Deense Saxo Bank maar behoudt voorlopig haar oorspronkelijke platform en merknaam. Deze zal met de tijd overgaan naar Saxo. De krachtenbundeling zal tot voordelen leiden voor de klant, klonk het in een bericht van Binck.

Accounts bij Binck

Bij Binckbank dienen zich verschillende mogelijkheden aan bij het openen van een account. U kan uw geld laten beheren. In dat geval kiest u voor ‘fondsbeleggen’ of ‘laten beleggen’. Bij die laatste ontfermt Binckbank zich over uw portefeuille.

U kan ook kiezen voor een combinatie van ‘laten beleggen’ en ‘zelf beleggen’, ook wel kern-satelliet strategie genoemd. Het grootste deel (de kern) van de portefeuille wordt door Binckbank in gediversifieerde indextrackers geïnvesteerd. U kan zelf enkele accenten leggen qua sectoren, regio’s en individuele aandelen via de ‘satellieten’.

Bij Brokertarieven gaan we echter vooral in op de functie van ‘zelf beleggen’.

Openen Account

Het openen van zo’n account kan volledig online. Met een eID-kaartlezer versnelt u het proces enorm, zo hoeft u geen documenten via de post te verzenden.

Verder horen bij de inschrijving nog enkele vragen over uw inkomen, functie en ervaring met beleggen.

Naast een wachtwoord krijgt u ook een pincode toegewezen om orders te bevestigen. Deze kan u uitschakelen om nog sneller te kunnen handelen.

Aanbod van Binck

Bij Binck kan u handelen in aandelen, turbo’s, opties, ETF’s, fondsen, futures en obligaties.

Het aanbod van Binckbank is vrij beperkt. U kan in West-Europa en Noord-Amerika beleggen, maar daar stopt het ook. De meest gezochte beurzen door particuliere beleggers zijn hiermee dan wel beschikbaar.

Niet alle producten zijn voor alle regio’s toegankelijk. Zo hebt u ruime mogelijkheden voor de Euronext-markten, maar in bijvoorbeeld Duitsland en Italië kan u geen turbo’s of obligaties aanschaffen. In de VS kan u bij Binckbank terecht voor aandelen en opties.

Kosten bij Binck

Binckbank was één van de eerste online brokers en daarmee een prijsbreker voor particuliere beleggers. Momenteel zijn er al heel wat goedkopere concurrenten op de markt gekomen. Binckbank probeert het verschil te maken in service en gebruiksgemak. Ze zijn qua prijsklasse vergelijkbaar met bijvoorbeeld KBC Bolero en Keytrade Bank. Binck rekent geen bewaarloon.

Voor het aan- en verkopen van aandelen, turbo’s, obligaties, warrants, fondsen en trackers werkt de broker in schijven. Voor een order tot 2.500 euro rekenen ze 7,25 euro aan transactiekosten in Brussel, de andere Europese beurzen en de VS zijn met 9,75 euro net iets duurder.

De volgende schijft tot 5.000 euro heeft een kost van 9,75 euro in Europa, 14,75 in Amerika.

Tot 25.000 euro betaalt men 14,75 euro en 24,75 euro aan de andere kant van de Oceaan.

Turbo’s zijn vergelijkbaar qua prijzen, verder met de nog wat goedkopere turbo’s van Binck zelf.

Optie- en future-contracten kosten respectievelijk 2,45 en 4,50 euro.

Debetrentes kunnen aanzienlijk oplopen. Zo bedraagt deze 8 procent op schulden in euro en 11 procent in dollar.

Als u beslist uw effecten te laten uitlenen, krijgt u hiervoor een vergoeding. Binck stort u de helft van de opbrengsten door, na aftrek van de kosten.

Vanaf 1 oktober 2020 rekent Binck een bewaarrente voor bedragen hoger dan €25.000. Deze limiet kan hoger zijn indien u veel transacties doet. Ook uw geld bewaren in een andere munt is een mogelijkheid om aan deze bewaarrente te ontsnappen. Meer informatie hierover vindt u hier.

Beschikbare Tools bij Binck

Waar u bij Binckbank werkt met een ondertussen al niet meer zo’n goedkope tussenpersoon, hebt u wel een begrijpelijk en handig platform tot uw beschikking. Onderweg gebruikt u de mobiele app.

Via mail of SMS kan u op de hoogte blijven van het belangrijkste nieuws en specifieke corporate actions. Ook op het platform zelfs is nieuws geïntegreerd, bijvoorbeeld van Binck zelf of nieuwsprovider ABM Financial News.

Zowel fundamentele als technische analyse worden bevattelijk weergegeven. U kan zelf de parameters instellen voor het betreffende aandeel. Voor technische analyse werd Zonebourse onder de arm genomen en men geeft een trend op korte, middellange en lange termijn. De mening van analisten werd ook geïntegreerd.

Er zijn verschillende orders mogelijk, waaronder uiteraard de markt- en limietorder, maar ook de trailing-stop of bracketlimit, waarbij zowel de winst als het verlies beperkt worden.

U krijgt bij Binckbank sowieso gratis realtime koersen voor alle Euronext-aandelen. Tegen betaling kan u de vertraging van 15 minuten op heel wat andere koersen vaarwel zeggen. Dit wordt dan weer gecompenseerd met een transactietegoed.

ProRealTime behelst extra technische analysesoftware en ook verschillende realtime koersdata maar dit kost 10 euro per maand, eveneens verrekend in transactietegoed.

Via de ‘Academy’ kan u er artikels rond verschillende onderwerpen op nalezen, zowel voor beginnende beleggers als mensen met al een redelijke basis. Het ABC van Binck geeft info bij verschillende vaktermen.

Via het ProTrader platform zijn de mogelijkheden nog iets uitgebreider. Dit handelsplatform kan u bovendien naar eigen wensen verder samenstellen en aanpassen. Het moet niet geïnstalleerd worden maar werkt via het web. Voor optiehandelaars is dit platform bijvoorbeeld nuttig. U kan hier ook rechtstreeks op de grafiek traden om tijd te winnen. De technische analyse komt van TradingView. Ik raad u aan de bijgevoegde info en turorials te raadplegen om hier beter mee te leren werken.

Is Binck betrouwbaar?

Binckbank is net als alle andere brokers verplicht de effecten en tegoeden bij een aparte instelling te bewaren. Een faillissement van Binckbank heeft dus geen effect op uw activa.

Binckbank is aangesloten bij het Nederlandse depositogarantiestelsel, dus cash wordt tot 100.000 euro gedekt.

Voor welke beleggers is Binck geschikt

Binck is met haar zeer gebruiksvriendelijke handelsplatform uiterst geschikt voor de beginnende belegger. Ervaren traders zullen hun hart kunnen ophalen met het ProTrader platform, al zullen zij ook de relatief hogere kosten betalen.

Voordelen:

Nadelen:

Over de auteur