Broker

Brokers: wat zijn dit?

Wanneer u zelf wil beleggen, bijvoorbeeld aandelen of fondsen wil kopen, heeft u een broker of effectenmakelaar nodig.

Het woord broker is afkomstig uit het Engels, beurshandelaar of beursmakelaar is de correcte vertaling. Een broker is een tussenpersoon die de koper en verkoper bij elkaar brengt.

De handel in aandelen en andere beleggingsproducten is quasi volledig digitaal. Velen denken bij het beleggen op de beurs spontaan aan hun eigen bank. Het is zo dat de meeste banken beleggingsdiensten verlenen. De kostprijs kan bij de banken echter flink oplopen, daarom richten steeds meer online brokers zich op private beleggers.

De broker brengt kosten in rekening voor het verlenen van diensten, het opslaan van uw effecten, het portefeuilleoverzicht, het voltooien van transacties en het innen van dividenden. Gaande van transactiekosten tot bewaarlonen en abonnementskosten. Lees meer over brokerkosten

Welke brokers vergelijkt BrokerTarieven?

Op BrokerTarieven vergelijken wij de volgende brokers:

BrokerTarieven is gespecialiseerd in het vergelijken van brokers om zelf te beleggen. Brokers waar u uw geld kan laten beheren door andere, niet-private partijen en vermogensbeheerders zijn niet opgenomen in de vergelijkingstool.

Verder is het evident dat alle brokers lid zijn van Euronext, een vergunning hebben bij de FSMA (of equivalent in een EU land) en Nederlandstalige servicedesks hebben. Zij moeten ook ten minste de volgende producten aanbieden: aandelen, opties en ETF’s.

Deze Belgische vergelijker vergelijkt ook enkel de makelaars die de Belgische Taks op Beursverrichtingen afhandelen voor hun klanten. Als u buitenlandse brokers als DEGIRO en MeXeM tegenkomt, kunt u erop vertrouwen dat u van deze administratieve last wordt verlost. U moet de dividendbelasting zelf aangeven via de belastingsbrief, maar deze makelaars zorgen weer voor de relevante rapportages.

Waarom kiezen voor zelf beleggen?

Beleggen is tegenwoordig hoogst noodzakelijk om uw financiën op peil te houden, zeker indien u tijdens uw pensionering dezelfde levensstandaard wil kunnen behouden.

Wij zijn er ook van overtuigd dat u het beste zelf belegt. Uw belangen zijn niet altijd gelijk aan de belangen van de aanbieders van financiële producten. Ook zijn er verscheidene studies die laten zien dat kosten de grootste dooddoener zijn van uw beleggingsrendement. Dit is de reden dat het evident is deze kosten zo laag mogelijk te houden, door zelf bij een online broker te beleggen.

Vandaar zal u bij ons ook geen vergelijkingen vinden van CFD of cryptocurrency brokers. Deze producten hebben volgens ons weinig met beleggen te maken.

Mist u een broker in de lijst?

Mist u een broker waarvan u vindt dat deze er moet tussen staan? Dan mag u een e-mail sturen naar support@brokertarieven.be of ons contactformulier invullen.

Omdat wij de markt steeds goed afspeuren en nieuwe brokers ons ook spontaan contacteren is de kans aanzienlijk dat het afwezig zijn van de broker in de vergelijker een evidente reden heeft. De meeste van de brokers waar we vragen naar krijgen zijn CFD brokers. Maar er kunnen ook andere redenen zijn.
 

Zo werden Tradzster en Today’s Brokers pasgeleden overgenomen door TradersOnly en trok SaxoBank zich recent terug van de Belgische markt.

Informatie van brokers aanvragen

Via BrokerTarieven hebt u de mogelijkheid om gratis informatie van brokers te bekomen.

Van de brokers waar wij een samenwerking mee hebben krijgen wij daarvoor een kleine vergoeding. Deze vergoeding maakt het mogelijk om deze site te onderhouden en up to date te houden.Zoals u in onze privacy policy kan lezen gaan wij vertrouwelijk om met uw gegevens en krijgen enkel de broker(s) van uw keuze uw gegevens te zien.