Beste broker kiezen

Elke belegger heeft andere doelen en bijgevolg zal elke belegger zijn of haar eigen voorkeur hebben voor een bepaalde broker (effectenmakelaar). Maar wat is nu de beste broker voor u?

Bij BrokerTarieven hebben wij een doorlopende enquête lopen, waarbij gebruikers kunnen kiezen welke broker voor hen de meest geschikte partij is. Dit kunnen we uiteraard niet zonder uw hulp. U helpt ons deze site te verbeteren door de “beste broker enquête” in te vullen. Bedankt!

Uit deze enquête kiezen we de beste broker voor:

  • Beginnende beleggers
  • Allround beleggers
  • Dividendbeleggers
  • Fondsen / Tracker (ETF) beleggers
  • Actieve beleggers / traders
  • Optiebeleggers
Wilt u enkel de tarieven vergelijken? Dan kan u gebruik maken van onze vergelijkingstool: u kunt op basis van uw eigen transacties en strategie de goedkoopste (of beste) broker kiezen.

Wat is de beste broker?

Wat de beste broker is, is erg afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Natuurlijk zijn er een aantal criteria die voor iedereen van belang zijn wanneer u brokers gaat vergelijken. Online brokers kunnen grote onderlinge verschillen hebben in tarieven, opties en gebruiksvriendelijkheid.

Om de beste broker voor u te vinden is het raadzaam om na te gaan wat voor u het belangrijkste is. U kunt de verschillende criteria vervolgens onderling met elkaar vergelijken, of er zelfs een weging aan hangen. Als u bijvoorbeeld bijzonder veel waarde hecht aan lage tarieven kunt u dat zwaarder laten wegen dan bijvoorbeeld gebruiksvriendelijkheid. Zodoende krijgt u eenvoudig een score die aangeeft welke broker het beste bij u past. Immers, de broker met de hoogste score moet dan wel de beste broker voor u zijn.

U kan ook gebruik maken van onze gratis tool om brokers te vergelijken.

De beste broker: waar moet u op letten?

Het is belangrijk een weloverwogen keuze te maken voor een broker. U kan letten op de volgende punten:

·         Mogelijkheden & aanbod: heeft u voldoende mogelijkheden voor uw beleggingsstijl? Heeft de broker voldoende mogelijkheden voor u?

·         Tarieven: hoe duur is de broker voor uw manier van beleggen?

·         Gebruiksvriendelijkheid: hoe eenvoudig is de software te gebruiken?

·         Support: welke ondersteuning kunt u verkrijgen bij deze broker?

Tarieven: de goedkoopste broker kiezen

Zodra u kosten gaat vergelijken van online brokers is het aangewezen om te letten op goedkope of zelfs gratis beleggingsmogelijkheden. De werkelijke investeringskosten zijn afhankelijk van uw handelsgedrag en de investeringsvorm die u gebruikt. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het type belegging en zelfs binnen productcategorieën. De transactiekosten zijn de afgelopen jaren gedaald en vervangen door vaste tarieven (genoemd servicekosten of service fee). 

Let wel: de service fee is doorgaans hoger dan de transactiekosten, wat slecht nieuws is voor de passieve belegger. Zelfs als u zelden actief handelt, verliest u vaste kosten. Zodoende is het aangewezen om naar het verdienmodel van online brokers te kijken. Beleggen is nooit gratis!

Naast transactiekosten en de service fee zijn er nog andere kosten. Dit betekent dat de broker met de laagste transactiekosten niet de goedkoopste broker hoeft te zijn.

Kosten om in overweging te nemen zijn:

·         Kosten bij uitoefening van opties

·         Inactiviteitskosten

·         Dividenduitkering

·         Overboekingskosten

De beste broker: aantal analysemogelijkheden

Om de beste broker voor uw specifieke situatie te vinden is het verstandig om te kijken naar de handelsplatformen van een aantal online brokers. Dit kunt u doen door een gratis demo aan te vragen. Het is niet evident om te beleggen zonder grondige analyse, en dit alles gebeurt via het handelsplatform. Veel online brokers bieden technische analyse en fundamentele analyse. Enkele brokers vullen hun platformen aan via een online leeromgeving, wat een goede aanvulling is voor beginnende beleggers.

Aangeboden beleggingsproducten

In welke producten wilt u beleggen? U kunt bij vrijwel elke online broker beleggen in Nederlandse en Belgische effecten. Wilt u ook beleggen in buitenlandse beurzen, bijvoorbeeld uit de USA of Azië, dan zult u merken dat het aanbod al wat kleiner wordt. Voordat u een broker kunt kiezen is het evident om een overzicht te maken van de producten en beurzen die u nodig verwacht te hebben.

Hoeveel kennis heeft u van beleggen? Kan u geen keuze maken uit alle beleggingsvormen? Wellicht is fondsbeleggen voor u interessant. Hiermee doet u een investering in een fonds en vervolgens gaan specialisten hiermee aan de slag. Uw inleg wordt verspreid over diverse producten, waardoor risico’s beperkt blijven. Deze vorm van beleggen is geschikt voor de middellange en lange termijn.

Uitlenen van effecten

Sommige brokers lenen uw effecten uit. Dat heet securities lending. Als uw broker dit doet staat dit opgenomen in de algemene voorwaarden. Als belegger loopt u hiermee risico om uw geld kwijt te geraken. De partij aan wie de broker uw effecten uitleent kan failliet gaan. Brokers die gebruik maken van securities lending rekenen vaak lagere kosten: zij kunnen extra rendement maken door uw effecten uit te lenen. De meeste online brokers die effecten uitlenen laten u beslissen of u uw effecten wel of niet wil laten uitlenen. Soms kunt u bij het uitlenen van uw effecten meedelen in de winst die het uitlenen oplevert.

Hoeveel tijd wilt u spenderen aan beleggen?

Wilt u een groot gedeelte van de dag handelen op internationale beurzen? Dan is het evident om een broker te kiezen met een groot internationaal aanbod. Zult u minder tijd spenderen aan beleggen? Dan zult u wellicht baat hebben bij een andere online broker.

Beleggen hoeft niet veel tijd te kosten. Een fondsenbelegger kan met relatief weinig tijd een portefeuille samenstellen. Als u zelf actief wil beleggen is het noodzakelijk om u te verdiepen in de wereld van beleggingen. Het is evident dat dit tijd kost. Het belangrijkste is dat u uw belegging kunt analyseren en op de hoogte kunt blijven van actuele maatschappelijke trends en ontwikkelingen.

Beleggen binnen speciale categorieën

Er zijn verschillende handelsplatforms, denkt u hierbij aan bijvoorbeeld cryptovaluta. Ook zijn er handelsplatformen voor specifieke doelgroepen, zoals ouderen of jongeren. Ook online handelsplatformen zijn ook op deze doelgroep gericht.

De beste broker kiezen

Voordat u de beste broker kiest voor uw situatie moet u weten wat bij u past. De vergelijker baseert de uitslag daarom onder andere op de gewenste beleggingsvorm en uw handelsgedrag. In Nederland en België heeft u de keuze uit verscheidene online brokers. Het maken van uw keuze kan veel tijd in beslag nemen. Om het u gemakkelijk te maken biedt BrokerTarieven een handige vergelijker, hiermee kunt u in drie eenvoudige stappen de beste broker voor uw situatie vinden.