Hoe bouw ik een goede beleggingsportefeuille op?
Het opbouwen van een succesvolle beleggingsportefeuille kan lastig lijken voor beginners, maar met de kennis in dit artikel wordt het een stuk makkelijker. Sommige tips lijken wellicht simplistisch, maar zijn alsnog belangrijk. Veel beginnende beleggers denken dat ze deze regels kunnen negeren en toch kunnen slagen, om er vervolgens achter te geraken dat ze beter af zouden zijn geweest als ze deze strategieën wel hadden gevolgd.
Wat is een beleggingsportefeuille?
Een beleggingsportefeuille is een verzameling van verscheidene beleggingen. Dit kunnen activa zijn die eigendom zijn van een individu of instelling. Onder activa vallen bijvoorbeeld aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, geldmarktfondsen, beursgenoteerde fondsen, goud en vastgoed (via de beurs in REIT's of in fysiek vastgoed dat wordt verhuurd – niet uw eigen woning).
Vroeger was uw portefeuille vaak een map vol met papieren aandelencertificaten, maar vandaag staat uw portefeuille meestal op een online rekening. U logt op dezelfde manier in als op uw bankrekening.
Hoe stel ik een sterke beleggingsportefeuille samen?
Hier volgen de belangrijkste tips voor het opbouwen van een sterke effectenportefeuille.
1. Diversificatie: combinatie van verscheidene beleggingen
Voordat u uw beleggingsportefeuille opbouwt, dient u te bepalen hoe u uw kapitaal over verscheidene investeringen verspreidt. Welk deel van uw geld houdt u aan in aandelen, obligaties, onroerend goed of contant geld? Hoe verdeelt u uw kapitaal over verscheidene landen in Europa en daarbuiten? Dit is belangrijk om te bepalen, aangezien vermogensallocatie een grote impact kan hebben op hoe goed of slecht uw portefeuille presteert.
Door uw gelden te spreiden over verscheidene soorten beleggingen (waaronder obligaties, aandelen en cash) en tussen verscheidene sectoren over de gehele wereld (bijvoorbeeld Nederland, de VS en Europa) is uw portefeuille minder gevoelig voor dalingen in de markt.
Een gediversifieerde portefeuille wordt als minder risicovol beschouwd omdat beleggingen en markten in verscheidene landen zich anders gedragen – meestal bewegen ze niet tegelijkertijd op en neer.
2. Beantwoord een aantal vragen voor uzelf
Beleggen is een grote beslissing. En zoals bij de meeste grote beslissingen, moet u goed nadenken over een aantal zaken. Hieronder vallen vragen als:
- Hoeveel risico bent u bereid te nemen?
- Hoeveel geld bent u bereid om te verliezen? Zorg er voor dat u steeds financieel stabiel blijft
- Hoe lang kunt u uw investering vast laten staan? (Vaak geldt: hoe langer hoe beter)
- Met welk rendement bent u tevreden?
- Hoe veel geld wilt u verliezen? Dit klinkt raar, want niemand wil geld verliezen. Maar als u gaat beleggen is er altijd een realistische kans op verlies, dus houd daar rekening mee
3. Denk na over risico en beloning
Bij beleggen is er een sterke relatie tussen risico en beloning. Zo hebben beleggingen die als risicovoller worden beschouwd, zoals aandelen, in het verleden hogere rendementen opgeleverd dan minder risicovolle beleggingen, zoals staatsobligaties.
Uiteraard is er geen garantie dat investeren in aandelen u meer geld oplevert – anders zouden zij niet risicovol zijn. Daarom moet u nadenken over hoeveel risico u wilt nemen en hoeveel rendement u als doel heeft.
4. Bedenk hoe lang u de tijd heeft
Wanneer u lang de tijd heeft om na te denken over beleggingsrisico’s, is het ook belangrijk om na te denken over hoe lang u investeert. Dit staat bekend als uw tijdshorizon. Over het algemeen geldt dat hoe langer u van plan bent om te blijven beleggen, hoe meer risico u kan nemen. Dit komt omdat u dan meer tijd heeft om de ups en downs van de markt te doorbreken.
De meeste mensen investeren in een beleggingsportefeuille voor het opbouwen van kapitaal voor de pensionering. Hiervoor is het handig om rekening te houden met een horizon van minstens twintig jaar.
3 manieren om uw beleggingen te kiezen voor uw effectenportefeuille
Als u eenmaal heeft besloten waar u uw geld in wilt beleggen en hoeveel u wilt beleggen, is het tijd om uw investeringen uit te kiezen. Er zijn duizenden opties, maar gelukkig zijn er diverse manieren om de beste te vinden die bij u passen.
1. Gebruik een zoekmachine
De meeste brokers bieden op hun website een zoekmachine aan die u kan gebruiken om uw keuzes te verfijnen. U kan bijvoorbeeld zoeken naar een bepaalde belegging of bedrijfsnaam, of filteren op investeringstype, geografische regio, prestaties en kosten.
2. Gebruik lijsten met best presterende fondsen
Veel bedrijven produceren lijsten; zoals een top 5 met ‘best presterende' fondsen, die u kan gebruiken ter inspiratie voor uw eigen strategie. Dit zijn de fondsen waarvan de analisten van het bedrijf denken dat ze de meeste kans hebben op succes.
3. Beleg in een kant-en-klare portefeuille
De eenvoudigste optie is het kiezen van een kant-en-klare portefeuille die door professionals wordt gemaakt en verzorgd. Via BrokerTarieven kunt u een broker vinden die bij u past en kant-en-klare portefeuilles aanbiedt. Elke portefeuille is ontworpen voor een ander soort belegger. U kan bijvoorbeeld een defensieve, neutrale of een offensieve belegger zijn.
Lees ons artikel over defensief beleggen en kijk welke vorm van beleggen bij u past.
Blijf analyseren en aanpassen
Het is belangrijk om uw portefeuille om de zoveel tijd aan te passen, vermits het kapitaal van uw beleggingen in de loop van de tijd kan veranderen, net zoals uw persoonlijke omstandigheden kunnen veranderen. U krijgt wellicht een salarisverhoging en besluit dat u zich meer risico's kunt veroorloven met uw beleggingen.
Verscheidene gebieden van uw portefeuille zullen het na verloop van tijd beter of slechter doen dan andere. Deze rendementsverschillen kunnen ertoe leiden dat uw asset allocatie geleidelijk verschuift, vermits bepaalde beleggingen sneller groeien dan andere en een groter deel van de totale portefeuille in beslag nemen.
Herzie uw beleggingsportefeuille daarom om de zes maanden. Dit betekent dat u een deel van uw huidige investeringen verkoopt en dat geld opnieuw in andere soorten investeringen stopt om uw portefeuille in balans te houden.
Vind de juiste broker voor uw beleggingsportefeuille
Het klinkt ingewikkeld om alle keuzes te maken en een goede beleggingsportefeuille op te bouwen, maar gelukkig kunt u ook een fondsmanager aan het werk zetten. Dit doet u via een broker (de tussenpersoon tussen u en de aandelenmarkt). U kan zowel bij een bank als een online broker beleggen. Vermits het tijd kan kosten om brokers te vergelijken, helpen wij u daarbij. Ga nu aan de slag met onze Vergelijker.